About

Ads 468x60px

.

Οι ιατρικές επαναστάσεις του 2012


Οι τομές της επιστήμης είναι πάντα καλοδεχούμενες.Όταν μάλιστα μιλάμε για επαναστάσεις της ιατρικής, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας, τότε τα νέα είναι συναρπαστικά.

Οι ανακαλύψεις της χρονιάς περιλαμβάνουν προαγωγή της γνώσης σε διάφορους τομείς, φέρνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για την τελειωτική μάχη με ασθένειες που ταλανίζουν τις ζωές μας εδώ και δεκαετίες.
Ας δούμε λοιπόν την παρακαταθήκη που θα αφήσει η παλιά χρονιά στην καινούρια, με την επιστήμη της ιατρικής να υπόσχεται θαύματα στη θεραπεία ανίατων ασθενειών και χρόνιων προβλημάτων υγείας…

Νο 10 – Οριστική θεραπεία της ακμής
Λένε ότι κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος να παλέψεις τη φωτιά είναι με φωτιά, κι αυτή ακριβώς είναι πλέον η προσέγγιση των γιατρών για την ακμή, το βάσανο αυτό της εφηβείας. Ο νέος τρόπος καταπολέμησης της ακμής γίνεται με την εισαγωγή στον οργανισμό ενός αδρανούς ιού που καταπολεμά τα βακτήρια που ευθύνονται για τις κηλίδες στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, κάνουν τα βακτήρια να αυτοκαταστρέφονται, και είναι θέμα χρόνου να κυκλοφορήσει η θαυματουργή κρέμα με τον ιό, χαρίζοντας στους νέους κρυστάλλινο δέρμα μια για πάντα…

Αναπτύσσοντας τη Συναισθηματική Νοημοσύνη…



«Το να είσαι οργισμένος είναι εύκολο. Το να εξοργιστείς όμως με το σωστό άτομο, για το σωστό λόγο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό σκοπό και με το σωστό τρόπο, αυτό είναι δύσκολο» έγραφε ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια. Ο όρος Συναισθηματική Νοημοσύνη (Emotional Intelligence - EQ) αναφέρεται στην «ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Είναι, επίσης, η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις».

Τα «συστατικά» της Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Η Συναισθηματική Νοημοσύνη βασίζεται σε πέντε «συναισθηματικές δεξιότητες»:
  • Αυτοεπίγνωση (self-awareness): αναφέρεται στην επίγνωση των συναισθημάτων, στην αυτοαξιολόγηση και την αυτοπεποίθηση.
  • Αυτοέλεγχος (self-regulation): αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, την αυτορρύθμιση, την αξιοπιστία, την ευσυνειδησία, την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία.
  • Κίνητρα Συμπεριφοράς (motivation): η τάση προς επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία και η αισιοδοξία.
  • Ενσυναίσθηση (empathy): η ικανότητα κατανόησης των άλλων, ο προσανατολισμός στην παροχή υπηρεσιών, η ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων, ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας.
  • Κοινωνικές δεξιότητες (social skills): δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, καταλυτικής δράσης για την αλλαγή, το χειρισμό διαφωνιών, την καλλιέργεια δεσμών, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

 Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω συστατικά φαίνεται ότι ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Είναι διορατικός, ελέγχει τα συναισθήματα του, καταβάλλει προσπάθεια να κατανοήσει τις απόψεις και τα συναισθήματα των γύρω του και να δει τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία.
  • Ελέγχει τις προσωπικές του προκαταλήψεις και δεν τις αφήνει να επηρεάζουν την κρίση του για τις ικανότητες των άλλων.
  • Είναι ικανός να συσπειρώνει και να δραστηριοποιεί τους ανθρώπους γύρω του, δεν κρατά επικριτική στάση απέναντι στους υφισταμένους του, ασκεί κριτική με εποικοδομητικά σχόλια.
  • Είναι ειλικρινής για τα συναισθήματα και τις προθέσεις του, είναι υποστηρικτικός, αποφασιστικός και εκφραστικός.

Ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι καλό να μαθαίνεται από μικρή ηλικία στα παιδιά από τους γονείς τους. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά να έρθουμε σε επαφή με τον συναισθηματικό μας κόσμο και να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία, ώστε να νιώθουμε καλύτερα με τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Κάποιες από τις προτάσεις – στρατηγικές για την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι οι παρακάτω:
  • Αυτογνωσία – αναγνώριση των συναισθημάτων: το άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα συναισθήματα που επηρεάζουν τις αντιδράσεις του αλλά και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, μέσω της γλώσσας του σώματος.
  • Επίγνωση σε καθημερινή βάση: επειδή τα συναισθήματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, το άτομο θα πρέπει να παρατηρεί το πώς τα συναισθήματα του μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το άτομο αντιδρά σε νέες καταστάσεις καθημερινά και παράλληλα να αξιολογεί την ένταση των συναισθημάτων του.
  • Διαχωρισμός σκέψεων και συναισθημάτων: το άτομο πρέπει να μπορεί να κατανοεί ποια συναισθήματα επηρεάζουν τις σκέψεις του, οι οποίες το οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.
  • Προσδιορισμός στρατηγικής για τη ρύθμιση των συναισθημάτων: π.χ. η μουσική είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστεί το άτομο τα συναισθήματα του.
  • Καθορισμός στόχων για τη διαχείριση των συναισθημάτων: μετά την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης το επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων με τον καθορισμό στόχων, π.χ. η αποφυγή των αρνητικών συμπεριφορών θυμού μπορεί να είναι ένας τρόπος καθορισμού στόχων.

Για καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση των συναισθημάτων του το άτομο πρέπει να προσπαθεί:
  • να έχει αυτοέλεγχο
  • να παραμένει αισιόδοξο
  • να εκφράζει τα συναισθήματα του
  • να προσπαθεί να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων
  • να αναπτύξει ικανότητα να κατανοεί τη γλώσσα του σώματος
  • να είναι ευέλικτο στον τρόπο που βλέπει τα γεγονότα
  • να ακολουθεί τα συναισθήματα και όχι να τα διώχνει


Η σημασία των προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν



Ίσως γνωρίζετε ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία σας, αλλά όχι το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτά. Δείτε τι είναι και ποιες τροφές τα περιέχουν.
Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν, επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας.

Συμβουλές για να μην σας χαλάσει το αλκοόλ τις γιορτές




Η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς : Οικογενειακές συνεστιάσεις με «γενναίες» δόσεις φαγητού, χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και αλκοόλ που ρέει άφθονο συνοδεύοντας τις προπόσεις και τα «χρόνια πολλά». Η επόμενη ημέρα όμως δεν είναι τόσο ευχάριστη, διότι πολλές φορές εμφανίζεται ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα και πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με τα πορίσματα επιστημονικών μελετών, τα δυσπεπτικά ενοχλήματα, ο πονοκέφαλος και η ναυτία που αποτελούν τις βασικές εκδηλώσεις του «hang over», εμφανίζονται συχνά το πρωί μετά από βαρύ γεύμα με οινοποσία.

Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος


Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, την αρτιμέλεια και γονιμότητα μιας γυναίκας. Μικρά προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν βρίσκονται σίγουρα σε αρχικά στάδια και είναι πλήρως αναστρέψιμα. 

Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς




Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα από τα πιο βασικά μέρη του ματιού και λειτουργεί όπως το φιλμ στη φωτογραφική μηχανή, συγκεντρώνει το φως που διαθλάται από τον οφθαλμικό φακό και διαβιβάζει στον εγκέφαλο τις εικόνες. 
Ακόμη και απώλεια της όρασης μπορεί να προκαλέσει ο τραυματισμός του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, ιδιαίτερα μάλιστα εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. 
Στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς βρίσκεται μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Αυτή μας επιτρέπει να βλέπουμε ό,τι βρίσκεται ευθεία μπροστά μας.
Οταν αποκολληθεί από το τοίχωμα του ματιού, θα πρέπει για να σωθεί η όραση να γίνει αμέσως διάγνωση και θεραπεία. 

Πως θα με βοηθήσει ο Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής;


Αν νιώθεις πληγωμένος, ευάλωτος, αισθάνεσαι συναισθηματικό πόνο, ή εάν η ζωή σου δεν φαίνεται να πάει καλά, με το να μιλήσεις στους φίλους ή στα μέλη της οικογένειάς σου ίσως να νιώσεις μερικές φορές λίγο καλύτερα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα βέβαια, ακόμα κι αν οι φίλοι σου έχουν τις καλύτερες προθέσεις απέναντί σου, δεν μπορούν να παίξουν σε καμία περίπτωση το ρόλο του ψυχοθεραπευτή σου. 
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία παροχής θεραπευτικής βοήθειας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές φροντίδας -κυρίως μέσω συνομιλίας-, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν βοήθεια με υψηλή αποτελεσματικότητα, μεγάλης διάρκειας, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως είναι συναισθηματική πίεση και ο πόνος, το άγχος, τα προβλήματα σε μια συντροφική σχέση, οι φοβίες, το ενδεχόμενο ή το γεγονός μιας σημαντικής απώλειας, ή μια κλινική συνθήκη (π.χ. διαταραχές προσωπικότητας).

10 βότανα για λοιμώξεις, μολύνσεις και φλεγμονές

Στη λαϊκή ιατρική το θυμάρι χρησιμοποιείται για γαργάρες που βοηθούν στην καταπολέ­μηση της λαρυγγίτιδας και της αμυ­γδα­λίτιδας ενώ η αντιμικρο­βιακή δράση του ενισχύεται αν συνδυαστεί με άλλα βότανα.
Στην αρχαιότητα, όταν η επιστήμη της ιατρικής βρισκόταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν υπήρχε η δυνατότητα θεραπείας πολύπλοκων ασθενειών, η αντιμετώπιση των φλεγμονών, των λοιμώξεων και των μολύνσεων αποτελούσε την καθημερινότητα, αλλά και το όριο των γιατρών. Μπορούσαν τουλάχιστον να βασιστούν στο οπλοστάσιο της φύσης, καθώς δεκάδες φυτά χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μολύνσεων, λοιμώξεων και φλεγμονών. Παρουσιάζονται σήμερα δέκα από τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των μολύνσεων, των φλεγμονών και των βακτηρίων. Υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμα με εντυπωσιακή θεραπευτική δράση. Κάποια από αυτά είναι η αγγελική, το δενδρολίβανο, το κάρδαμο, η κετραρία, η λεβάντα, η λεμονιά, το μελισσόχορτο, η πουλμανάρια, το σκόρδο και το τζίνσενγκ.

2 στους 10 Έλληνες έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση


Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) είναι παθολογική κατάσταση κατά την οποία το όξινο γαστρικό περιεχόμενο αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή από το στόμάχι προς το λεπτό έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης, επιστρέφει (παλινδρομεί) στον οισοφάγο. Συνέπεια αυτού είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, όπως o οπισθοστερνικός καύσος (αίσθημα "καούρας" που ανεβαίνει από το στόμαχο προς το λαιμό), ερυγές (ρεψίματα) και αναγωγές. Κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα αναγκάσουν τον ασθενή να επισκεφθεί το γιατρό.

Η ελπίδα: Πώς τη χάνουμε και πώς θα την ξαναβρούμε


Η απώλεια ελπίδας /απελπισία συχνά προκαλείται από μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή μας και συνδυάζεται από μελαγχολική διάθεση και σκέψεις αρνητικότητας για το μέλλον. Στην καθημερινότητά μας, η εποχή που ζούμε συχνά ενισχύει την αρνητικότητα που μπορεί να απορρέει από τις προσωπικές δυσκολίες κάνοντάς μας όλο και πιο δύσπιστους απέναντι σ’ ένα καλύτερο αύριο.
Η διατήρηση όμως της ελπίδας είναι σημαντική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.
Όταν ελπίζουμε, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στις δυσκολίες και έχουμε την εσωτερική δύναμη να προσηλωθούμε στους στόχους μας.
Όταν ελπίζουμε, υποκινούμαστε από αυτό το βαθύ ένστικτο επιβίωσης που μάς λέει ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η τελική έκβαση θα είναι θετική.
Η ελπίδα ενέχει μια βαθιά πεποίθηση ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, ότι πάντα θα έχουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο να σταθεί δίπλα μας, να μας βοηθήσει και το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε.
Η ελπίδα, τέλος έχει συχνά και πνευματική διάσταση, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα θρησκευτική. Όταν ελπίζουμε, έχουμε πίστη, αναγνωρίζουμε ένα νόημα στη ζωή και αισθανόμαστε ότι είμαστε συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, είτε αυτό το κάτι είναι ο Θεός είτε ένα καλόβουλο Σύμπαν.

Είναι «ψυχοσωματική» η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά;


Η αξιοθαύμαστη πολυπλοκότητα του  ανθρώπινου μυαλού και το «προϊόν» του, η φαινομενικά απλή, καθημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά, εκλαμβάνονται από τους ανθρώπους ως δεδομένα. 
Πρόκειται για κάτι λογικό να συμβαίνει για λόγους «απλοποίησης» και μη υπερφόρτωσης του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι βλέπουμε ορισμένες συχνότητες χρωμάτων
ακούμε ορισμένες συχνότητες ήχων, και όχι όλες όσες υπάρχουν στην φύση. Αυτή την καθημερινή συμπεριφορά μας, την οποία εκλαμβάνουμε ως δεδομένη, θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε «ψυχοσωματική» με την έννοια ότι σκέψεις, συναισθήματα και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες μετατρέπονται σε ηλεκτροχημικές διαδικασίες.
Λαμβάνουν χώρα καθημερινά, για παράδειγμα στον τομέα της σεξουαλικής διέγερσης και απόλαυσης. Μήπως κατ επέκταση, τα λεγόμενα ψυχοσωματικά συμπτώματα έχουν πολλά περισσότερα πράγματα να μας «πουν» για τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας; Στην κατανόηση αυτού αποσκοπεί το ακόλουθο απλοποιημένο παράδειγμα.

8 τοξικά αντικείμενα που δεν… αποχωριζόμαστε

Αρωματικά χώρου, σαπούνια και καθαριστικά είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία ωστόσο δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό για τον άνθρωπο. Ποια προϊόντα που δύσκολα αποχωριζόμαστε είναι τοξικά για τον οργανισμό μας;
Ρούχα …ατσαλάκωτα
Αν και είναι ιδιαίτερη χαρά να μπορεί κανείς να αποφεύγει το σιδέρωμα, τα ειδικά αυτά υφάσματα που δεν ζαρώνουν, έστω και μετά από το πλυντήριο, πρέπει να σας υποψιάζουν λίγο. Οι κατασκευαστές των ειδικών αυτών υφασμάτων χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη, μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, που προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα, ενώ σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες ενώ έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.

Η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε υφάσματα που λανσάρονται ως «χωρίς ρυτίδες» και εναλλακτικά εάν δεν αγαπάτε το σιδέρωμα, κρεμάστε τα ρούχα σας μόλις τα βγάλετε από το πλυντήριο ώστε να πάρουν τη …φόρμα τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε στο πλυντήριο σας, λίγο πριν το τελικό ξέβγαλμα, ένα ποτήρι λευκό ξύδι, αλλά πριν το επιχειρήσετε ρωτήστε και τον τεχνικό του πλυντηρίου σας για επιβεβαίωση.

Ορθοστατική υπόταση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος, όταν αυτό πιέζει ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών. Στην περίπτωση που η δύναμη αυτή δεν έχει μεγάλη ισχύ και «αποδυναμώνεται» απότομα, όταν κάποιος προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος, τότε πρόκειται για ορθοστατική υπόταση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ορθοστατικής πίεσης;
Το βασικό σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι η ζάλη και η τάση λιποθυμίας, όταν κάποιος προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια, ο «ασθενής» μπορεί να αισθανθεί ότι χάνει την όρασή του, ότι έχει ναυτία, αποπροσανατολισμό ή σύγχυση, αδυναμία, κούραση ακόμα και πόνο στο στήθος. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως σταματούν, όταν ο ασθενής καθίσει ξανά κάτω ή ξαπλώσει για λίγα λεπτά.

Γιατί δεν μου περνάει ο βήχας;


Όταν βήχετε επειδή ο διπλανός σας καπνίζει ή επειδή μπήκατε στην αποθήκη του σπιτιού σας που είναι γεμάτη σκόνη, ο οργανισμός σας προσπαθεί να απομακρύνει τους ρύπους και τις ερεθιστικές ουσίες, έτσι ώστε να μην εισδύσουν στους πνεύμονές σας. O βήχας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας του αναπνευστικού συστήματος. Όταν, π.χ., είστε κρυολογημένοι και βήχετε, αποβάλλεται η περιττή βλέννα που παράγεται στους βρόγχους και μαζί της «απομακρύνονται» πολλά από τα μικρόβια ή τους ιούς που έχουν εισβάλει στο αναπνευστικό σας σύστημα. Πολλές φορές όμως ο βήχας μπορεί να επιμένει, π.χ. για τρεις εβδομάδες, και να σας ταλαιπωρεί: τα βράδια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δεν μπορείτε να εργαστείτε και το στήθος σας πονάει εξαιτίας του καθημερινού ξηρού βήχα. Πού μπορεί να οφείλεται ο επίμονος βήχας; H απάντηση δεν είναι εύκολη και η λύση σίγουρα δεν είναι η απλή λήψη ενός αντιβηχικού, για το οποίο πιθανόν ακούσατε από άλλους ότι είναι αποτελεσματικό. 

Η ευεργετική επίδραση του γέλιου



«Το γέλιο μακραίνει τη ζωή» λέει ο σοφός λαός. Όπως αποδεικνύεται η φράση αυτή, στέκει και επιστημονικά. Με το γέλιο αισθανόμαστε καλά.  Έχει οφέλη τόσο στην ψυχική και σωματική μας υγεία όσο και στην κοινωνική μας ζωή. Το γέλιο είναι περισσότερο μεταδοτικό, από το άγχος, το φόβο και τον θυμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να γελάμε, ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. 

Προστατεύστε το συκώτι σας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Συχνά ονομάζεται και «χημείο» του ανθρώπινου σώματος, καθώς έχει την αρμοδιότητα να αναλύει και να ξεδιαλύνει τις διατροφικές ουσίες, που χρειάζεται να λαμβάνει ένας υγιής οργανισμός. Ξέρετε όμως, πώς μπορείτε να προστατεύσετε το συκώτι σας;
Το συκώτι (ήπαρ) είναι εκείνο το ζωτικό όργανο, που καθορίζει κατά μεγάλο μέρος την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμβάλει στην σωστή πέψη, αποβάλλει τις τοξικές ουσίες και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ο οργανισμός για την επιβίωση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ωστόσο, είναι κάποιες φορές αρκετά επιβλαβής για την υγεία του, γι' αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τις «προειδοποιήσεις», που σας στέλνει το συκώτι σας, πριν εξελιχθούν σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τα συναισθήματα επηρεάζουν σοβαρά την υγεία


Το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το στρες και τις διάφορες ασθένειες. Και φαίνεται πως ο καλύτερος τρόπος να είμαστε υγιείς είναι να έχουμε θετικά συναισθήματα.  Πρόσφατα, για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε την θεραπευτική επίδραση που έχει το αγκάλιασμα. Αρκούν 10 δευτερόλεπτα στην αγκαλιά κάποιου αγαπημένου μας προσώπου για να αποκομίσουμε τα οφέλη της: να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας στον οργανισμό μας και να μειωθούν οι ορμόνες του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη.
«Τα θετικά συναισθήματα του αγκαλιάσματος ενεργοποιούν διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στη Σουηδία. Ο Άστρεμ και η ομάδα του, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, ανέλυσαν προγενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις που έχει η αγκαλιά. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Comprehensive Psychology».

Bουίζουν τα αυτιά μου. Tι μπορεί να είναι;

Aν ακούτε θορύβους που μοιάζουν συνήθως με συριγμούς, σφυρίγματα, θροΐσματα, και τους ακούτε μόνο εσείς και κανείς άλλος, δεν πρόκειται δηλαδή για εξωτερικούς ήχους, τότε υποφέρετε από «εμβοές», όπως λέγονται επιστημονικά. Tο βουητό στο ένα ή και στα δύο αυτιά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε. Oι εμβοές δεν προκαλούν ούτε κώφωση, ούτε θάνατο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οφείλονται σε κάτι σοβαρό.
Oι αιτίες που δημιουργούν το βουητό

Tο βουητό στα αυτιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. H πιο συχνή είναι η ύπαρξη κυψελίδας, συσσωρευμένου δηλαδή κεριού μέσα στο αυτί. H έκθεση, επίσης, σε πολύ δυνατό θόρυβο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ακουστικού νεύρου (ακουστικό τραύμα). Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι περισσότεροι από τους νέους που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εμβοών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Aν τώρα το βουητό συνοδεύεται και από άλλα δύο συμπτώματα, βαρηκοΐα και ίλιγγο, τότε πιθανόν να πρόκειται για τη νόσο Meniere, ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με κρίσεις που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο, διαρκούν λίγες μέρες, στη συνέχεια υποχωρούν και επανέρχονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η σπλήνα και οι διαταραχές της


Η σπλήνα, (καθαρεύουσα: ο σπλην του σπληνός) είναι ένα όργανο που ανήκει στο λεμφικό σύστημα, δηλαδή εντάσσεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται στην κοιλιά επί της αριστερής πλευράς μεταξύ της 9ης και 12ης πλευράς, πίσω από το στομάχι. Η σπλήνα συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού διότι παράγει λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων και έχουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από μικρόβια που εισβάλλουν και τον απειλούν.
Η σπλήνα λειτουργεί και ως όργανο καθαρισμού του αίματος. Καταστρέφονται μεταξύ άλλων, τα γερασμένα ή ανώμαλα ερυθρά αιμοσφαίρια. Υπάρχουν διάφορες μορφές αναιμίας, που χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως η δρεπανοκυττάρωση και η κληρονομική σφαιροκυττάρωση. Στις εν λόγω παθήσεις, τα ανώμαλα ερυθρά αιμοσφαίρια παγιδεύονται και καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναιμία και σπληνομεγαλία (αύξηση του μεγέθους της σπλήνας).

Προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων



Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές δεν τυγχάνει της σημασίας που απαιτείται.
Είναι απαραίτητο να παίρνουμε μέτρα προκειμένου να αποφεύγουμε τη μόλυνση των τροφίμων με βακτήρια ή μύκητες που τα αλλοιώνουν, μειώνοντας τη θρεπτική τους αξία και οδηγώντας τους καταναλωτές πολλές φορές σε νοσηρές καταστάσεις.

Τα βακτήρια στα τρόφιμα, όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες, πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση. Πολλοί μύκητες, όπως η μούχλα, αναπτύσσονται στα τρόφιμα δημιουργώντας δηλητηριώδεις ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες. Αυτές οι τοξίνες προκαλούν ασθένειες και πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν και στο θάνατο.

Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που εκφράζει τη νοσηρότητα από μια ανεπαρκή ασφάλεια των τροφίμων. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια τους;

Γνωρίστε την βιταμίνη Κ


Έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και λιγότερων καταγμάτων, αλλά και τη συμβολή της στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων. Γνωρίστε την βιταμίνη Κ!
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Όπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του. Βακτήρια του χαμηλότερου τμήματος του εντέρου, παράγουν επίσης βιταμίνη Κ και στη συνέχεια την αποθηκεύουν στο ήπαρ. Πάντως, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η συμβολή αυτής της μορφής της βιταμίνης Κ στις αποθήκες του σώματος.

Ορμόνες: πόσο επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος;


Σίγουρα θα έχετε συναντήσει κάποιους ανθρώπους που ενώ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους, έχουν περιττά κιλά, γεγονός που αποδίδουν σε ορμονικές διαταραχές. Πόση αλήθεια κρύβει αυτός ο ισχυρισμός;
Καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός ατόμων βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για απώλεια κιλών με αποτέλεσμα κάποιοι να επιτυγχάνουν το στόχο τους ενώ κάποιοι άλλοι να δυσκολεύονται με αποτέλεσμα να παρατούν τις προσπάθειές τους. Συνήθως η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση είναι αρκετή για να βοηθήσει κάποιον να έχει την επιθυμητή απώλεια κιλών. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να έχουν την επιθυμητή απώλεια κιλών ακόμη και με αλλαγές στην διατροφική τους συμπεριφορά. Αυτό οφείλεται κάποιες φορές σε ορμονικούς λόγους όπως είναι:

Γιατί μας... βαράει ο έρωτας στο κεφάλι


Το μετωπιαίο κομμάτι του εγκεφάλου της, της λέει ότι ο τύπος είναι μπελάς: «του είναι αδύνατον να μείνει πιστός, πίνει πολύ, δεν μπορεί να κρατήσει μια δουλειά…», της σιγοψιθυρίζει.
Ο μέσος εγκέφαλός της όμως, δεν λέει να ακούσει: «είναι κούκλος μ’ αυτό το τζιν, τα μαλλιά του, ο τρόπος που κοιτάζει…», αντιτείνει.

Και ο δικός του μετωπιαίος εγκέφαλος του κάνει κήρυγμα: «φλερτάρει με όλα τα αρσενικά, πίνει τον άμπακο…», του λέει. Ναι, αλλά ο μέσος εγκέφαλος έχει άλλη άποψη: «κοίτα κάτι πόδια, την μπλούζα, τη λάμψη της»…

«Μα τι σκέφτεστε;» εξανίστανται οι δύο μετωπιαίοι εγκέφαλοι.

Τι άλλο; Όταν μπαίνει ο έρωτας στη μέση, τα πιο έξυπνα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να κάνουν τις πιο... ηλίθιες επιλογές. Εντάξει, αν οι ήρωές μας ήταν 40άρηδες και είχαν πείρα, μπορεί να το σκέφτονταν δύο φορές να υποκύψουν στον μέσο εγκέφαλό τους. Η σοφία – έως ένα βαθμό τουλάχιστον – όντως έρχεται με την πείρα.

Όταν όμως είσαι 20άρης, τα πράγματα αλλάζουν. Πολλά βέβαια εξαρτώνται από τον γάμο του μπαμπά με τη μαμά, τα κουτσομπολιά και τις πιέσεις των φίλων, και φυσικά τις έως τώρα εμπειρίες. Κακά τα ψέματα, όμως: όταν πάρει μπρος η χημεία, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό.
Και έτσι, αρχίζει ο χορός της έλξης, του ξελογιάσματος και τελικά του έρωτα.

Γιατί, όμως, ερωτευόμαστε; Οι θεωρίες για τις αιτίες του έρωτα περισσεύουν. Κυμαίνονται από το βιολογικώς πρακτικό έως το βιολογικώς πολύπλοκο ή αλλιώς από την διαιώνιση του είδους έως το υποπροϊόν της σχέσης μας με όποιους μας μεγάλωσαν.

Το να αποδειχθούν, βεβαίως, οι θεωρίες αυτές δεν είναι ό,τι το ευκολότερο – ει μη τι άλλο, ποιος μπόρεσε ποτέ να αποκρυπτογραφήσει με πάσαν βεβαιότητα την ανθρώπινη ψυχή; Το σώμα, όμως, είναι άλλο θέμα – και την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες έχουν βαλθεί να καταγράψουν τι μας συμβαίνει όταν αφηνόμαστε στο κάλεσμα του έρωτα.
Αυτή η καταγραφή, λένε, θα βελτιώσει τις πιθανότητές μας να κάνουμε τον έρωτα να κρατήσει για πάντα.

Θέλετε να αποφύγετε τις ιώσεις; Πάψτε να αγγίζετε το πρόσωπό σας!


Με τον χειμώνα να δείχνει ολοένα πιο απειλητικά τα δόντια του, ο μισός κόσμος βασανίζεται ήδη από βήχα, συνάχι και κάθε είδους λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Όσοι όμως είναι αποφασισμένοι να βγάλουν όρθιοι τα φετινά κρύα, δεν αρκεί να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Πρέπει πάση θυσία να απομακρύνουν τα χέρια από το πρόσωπό τους.

Γιατί τρέμω όταν αρχίζω να κρυώνω ?Τι είναι το καλύτερο να φάω για να ζεσταθώ ?


 Μερικοί αθλητές δέχονται με χαρά το κρύο του χειμώνα, σαν μια καλοδεχούμενη αλλαγή από την προπόνηση στη ζέστη του καλοκαιριού. Κάποιοι άλλοι όμως παραπονιούνται για το πόσο τους δυσαρεστεί ο κρύος καιρός. Αν αυτή είναι και η δική σας άποψη, θυμηθείτε ότι το να προπονείστε το χειμώνα κάνοντας παράλληλα σωστή διατροφή (αλλά και μερικές στρώσεις από ζεστά ρούχα) σας προσφέρει τη δυνατότητα να διώξετε μακριά το κρύο. Μια αερόβια προπόνηση μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σας από 7 έως 10 φορές πάνω από το επίπεδο της ξεκούρασης. Αυτό σημαίνει ότι εάν θα πρέπει να ασκείστε σκληρά για μία ώρα και να μην αποβάλλετε καθόλου θερμότητα, θα μπορούσατε να ανεβάσετε την εσωτερική σας θερμοκρασία από τους 37 στους 60 βαθμούς!!!

Το καλοκαίρι, το σώμα σας ιδρώνει πολύ για να μειώσει αυτή την έξαψη. Το χειμώνα όμως, η ζέστη σας βοηθά να επιβιώσετε στο κρύο περιβάλλον. Οι δρομείς μπορούν να απολαύσουν ένα "τροπικό περιβάλλον" μέσα στη φόρμα της προπόνησής τους, σε λίγα μόνο λεπτά από το ξεκίνημα της προπόνησης. Επειδή η τροφή παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτή η θερμότητα, η σωστή αθλητική δίαιτα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους σκιέρ, τους ποδηλάτες, τους δρομείς και όλους τους αθλητές που εκτίθενται στο κρύο.

Αυτό το άρθρο απαντά σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με το χειμώνα και τη διατροφή και προτείνει συμβουλές για να σας βοηθήσει να χαρείτε την εποχή αυτή. Για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές το χειμώνα θα πρέπει πάντα να μεταφέρουν μαζί τους μερικά αποθέματα ενέργειας, για την περίπτωση που ένα απρόσμενο γλίστρημα στο χιόνι ή ένα άλλο συμβάν θα τους ακινητοποιούσε για αρκετή ώρα σ ένα παγωμένο περιβάλλον.

Όταν τα χέρια «μιλάνε» για την υγεία μας


Κάποτε οι γιατροί συνήθιζαν να εξετάζουν τα χέρια για σημαντικές ενδείξεις για τη συνολική υγεία ενός ασθενούς. Μπορούμε λοιπόν να επιστρέψουμε σε αυτό για να αναγνωρίσουμε σημάδια για την κυκλοφορία του αίματος, τις ορμόνες και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Τα χέρια είναι από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας, καθώς τα χρησιμοποιούμε συνεχώς στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να κόψουμε τα λαχανικά, να καρφώσουμε ένα κάδρο στον τοίχο, ή να γράψουμε στον υπολογιστή. Επίσης τα χέρια αποκαλύπτουν πολλά για την υγεία μας: δεν είναι μόνο οι ουλές και τα σημάδια γήρανσης που αποκαλύπτουν την προσωπική μας ιστορία, αλλά ακόμη και οι γραμμές και το χρώμα τους.

Εκτονώστε το άγχος πιέζοντας τα κατάλληλα σημεία

Πιέζοντας με τα δάχτυλά σας ορισμένα σημεία βελονισμού και ρεφλεξολογίας στο σώμα σας, μπορείτε να αποφορτιστείτε από το στρες. Καθίστε αναπαυτικά και ασκήστε ­κυκλικές και διεισδυτικές πιέσεις στα σημεία που αναφέρονται παρακάτω, είτε σε όλα είτε σε όποια προτιμάτε, αλλά πάντοτε και στις δύο πλευρές του σώματός σας:

Μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά;


Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η διαχείριση συναισθημάτων σημαίνει είτε ότι δεν θα νιώθουν ποτέ, είτε ότι θα αγνοούν και θα καταπιέζουν οποιοδήποτε συναίσθημα τους είναι δυσάρεστο ή δύσκολο να εκφράσουν (π.χ. άγχος, θλίψη, θυμό). Ωστόσο, όλα τα συναισθήματα είναι αυτόματες αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος, που έχουν σκοπό να μας ειδοποιούν για οτιδήποτε μας συμβαίνει. Συνεπώς, αν σταματούσαμε να νιώθουμε, δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε αν αυτό που μας συμβαίνει είναι καλό ή κακό για εμάς και να κινητοποιηθούμε για να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως.

3/12 - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Η 3η Δεκ είναι η παγκόσμια μέρα Ατόμων με Αναπηρία, ίσως για να θυμόμαστε ότι
η θέληση νικά την αναπηρία.Παράλληλα ας αρχίσουμε από σήμερα τουλάχιστον να σεβόμαστε τα δικαιώματα των ατόμων αυτών στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
         Ας μας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι οι άνθρωποι αυτοί, είναι σαν εμάς, αλλά με κάποιες ιδιαιτερότητες, ίσως τότε σαν κοινωνία αναβαθμιστούμε.

Ενημερωθείτε  σχετικά με το θέμα, διαβάζοντας μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
Ίσως άλλη μια θλιβερή «παγκόσμια ημέρα» ......... καταργηθεί



Δείτε το παρακάτω Video σχετικά με το θέμα





και μετά προσπαθήστε να ζωγραφίσετε το ίδιο σχέδιο ή χορέψετε τον ίδιο χορό

ποιος τελικά έχει το πρόβλημα ;…..


Πηγές 1 - 2





Drunkorexia: Η επικίνδυνη νέα... μόδα.


Η νέα τάση που έρχεται από το εξωτερικό συνδυάζει στέρηση τροφής και αλκοόλ. Πόσο επικίνδυνη είναι και ποιους απειλεί όμως;
Η λέξη drunkorexia προέρχεται από δύο λέξεις: μέθη + όρεξη = Όρεξη για αλκοόλ (μέθη).
Δεν αποτελεί επιστημονικό όρο αυτή τη στιγμή αλλά είναι ένα φαινόμενο που κατά κύριο λόγο συναντάται σε άτομα νεαρής ηλικίας (συνήθως φοιτητές) στο εξωτερικό και επεκτείνεται σιγά σιγά και  στη χώρα μας!

Stop Stigma | Κατά των διακρίσεων στους ανθρώπους που ζουν με AIDS


Το παραπάνω σποτ αποτελεί το δεύτερο μέρος της καμπάνιας του Κέντρου Ζωής STOP STIGMA για την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων κατά των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Πηγή

Τι είναι ο HIV και το AIDS;


Τι είναι ο ιός HIV;
HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. 
Ο HIV είναι ένας ιός. 
Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ένα χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του - περίπου 2.000.000 υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή της, ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τ κύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.
Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις. Ένα υγιές άτομο έχει συνήθως από 600 έως 1200 CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν τα CD4 λεμφοκύτταρα πέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται σοβαρά και φτάνει στο στάδιο του πλήρους AIDS, ακόμα και αν δεν έχει αρρωστήσει ακόμα από άλλες μολύνσεις.