About

Ads 468x60px

.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία από τις ιατρικές εξετάσεις; Πότε μπορεί να εκτεθεί η έγκυος και πότε τα παιδιά σε ακτινοβολία;


Η ακτινοβολία είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στην ενέργεια που μπορεί να ταξιδέψει μέσω του περιβάλλοντος. Οι ακτινογραφίες (ιατρική ακτινοβολία) είναι ένα είδος ακτινοβολίας που μπορεί να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό επιτρέπει τη χρήση της ακτινοβολίας για ιατρικούς σκοπούς. Άλλου είδους ακτινοβολίες που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή είναι το ορατό φως, το υπεριώδες φως, τα μικροκύματα, τα ραδιοκύματα και η ακτινοβολία στο περιβάλλον.

Αυτή η ακτινοβολία του περιβάλλοντος προέρχεται από τον ήλιο, το έδαφος, τα κτήρια, τα τρόφιμα, το νερό, τον αέρα που αναπνέουμε, ακόμα και από το σώμα μας. Η φυσική ή «περιβαλλοντική» ακτινοβολία μας περιβάλλει καθημερινά.

7 τροφές που οι.. ειδικοί δε θα τρώγανε ποτέ


Επιστήμονες της βιομηχανίας των τροφίμων, ρίχνουν φως σε ορισμένα κατά τ’ άλλα καθημερινά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, τα οποία, ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι γεμάτα τοξίνες και χημικά· παράλληλα, μας δίνουν απλές εναλλακτικές, για μια πιο υγιεινή και καθαρή διατροφή.

«Καθαρή διατροφή» σημαίνει να επιλέγουμε φρούτα, λαχανικά και κρεατικά, τα οποία καλλιεργούνται, μεγαλώνουν και πωλούνται με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία. Συχνά αυτά είναι βιολογικά και μόνο σπανίως (αν ποτέ) δύνανται να περιέχουν πρόσθετα. Στην καθημερινότητά μας όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μέθοδοι που ακολουθούνται από τους παραγωγούς τροφίμων δεν είναι ούτε καθαρές, ούτε βιώσιμες για το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι να βλάπτεται η υγεία μας, το περιβάλλον ή και τα δύο.

Αποφασίσαμε έτσι, να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στη διατροφή μας, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που σκοπό της ζωής τους έχουν να μελετούν και να ανακαλύπτουν τι είναι ασφαλές — και τι όχι — για κατανάλωση. Τους θέσαμε ένα απλό και ξεκάθαρο ερώτημα: «Ποιες τροφές αποφεύγετε;» Δεν υποστηρίζουμε ότι, οι απαντήσεις τους, συνθέτουν μια λίστα «απαγορευμένων τροφών». Πιθανότατα όμως, το να επιλέξετε την εναλλακτική που προτείνουν, θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία — και ηρεμία.

Επιληψία: Τι Είναι Και Πώς Αντιμετωπίζεται;


Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η επιληψία; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν ένα άτομο πάθει μπροστά σας επιληπτική κρίση ή τι δεν πρέπει να κάνετε; Λύστε όλες σας τις απορίες με το κείμενο που ακολουθεί.

Η λέξη «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και σημαίνει την αιφνίδια κατάληψη.
Η ιδέα ότι ο επιληπτικός καταλαμβάνεται από υπερφυσικές θεϊκές ή δαιμόνιες δυνάμεις, έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επιληπτική κρίση ήταν ένας κακός οιωνός. Έτσι, η επιληπτική κρίση εμφανιζόμενη σαν προσωποποίηση του κακού, ενέπνευσε ορισμένες θρησκευτικές κινήσεις και σε άλλες περιπτώσεις, επειδή έχει στοιχεία δύναμης και φαντασίας, θεωρήθηκε ένδειξη εξουσίας (π.χ. Ναπολέων) και δημιουργικής ικανότητας (π.χ. Ντοστογιέφσκι, Μπετόβεν).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι επιληψία είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια άτομα με επιληψία (40 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες και 10 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες). Δεν είναι νοητική ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φάρμακα.
Το κενό θεραπείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι 80%. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία.

Ο γραφικός χαραχτήρας...τι δείχνει για τον εαυτό μας;


Ο τρόπος που γράφουμε φανερώνει πολλά για την προσωπικότητα μας καθώς και για την εκάστοτε ψυχολογική μας κατάσταση. Όπως λένε οι ειδικοί, η διαδικασία του γραψίματος ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς συμμετέχουν πολλοί μυς όπως του μπράτσου, του αγκώνα, του χεριού, των δαχτύλων και της ωμοπλάτης. Άν κανετε υπομονή μέχρι το τέλος, στα δείγματα γραφής που ακολουθούν και στην ερμηνεία τους, ίσως κάποιοι συναντήσετε τον εαυτό σας ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Τι είναι το κερί που έχουμε στο αυτί;


Γιατί στον ακουστικό πόρο συγκεντρώνεται μερικές φορές μία κίτρινη ουσία που φαίνεται σαν κερί;
Το κερί των αυτιών, γνωστό και ως κυψελίδα αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό ο οποίος παγιδεύει τα μόρια σκόνης και ρύπου, προκειμένου να τα αποτρέψει να πλησιάσουν το τυμπανικό υμένα.
Εκτός της προστασίας από τους ρύπους και το νερό, επιτυγχάνεται η λίπανση του ακουστικού πόρου ενώ οι όξινες ιδιότητες της κυψελίδας την αναγάγει σε μία αρκετά σημαντική αντιμικροβιακή ουσία. Έτσι βοηθά στην αποτροπή εξωτερικής φλεγμονής από μύκητες και βακτήρια.

Το κερί αυτό δημιουργείται από μικρούς αδένες που υπάρχουν κάτω από το δέρμα, του έξω ακουστικού πόρου. Η παραγωγή του εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο ενώ συνήθως υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κανονικά, το αυτί έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αφού το κερί βαθμιαία στεγνώνει, σχηματίζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία είτε μπορούν να απομακρυνθούν μόνα τους ή με καθάρισμα ήπιας μορφής.

Παθήσεις του εντέρου. Αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα.


Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Με τον όρο δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία η λειτουργία του εντέρου δεν είναι φυσιολογική με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός των κενώσεων (σε λιγότερο από 3 την εβδομάδα) ή να υπάρχει συχνά αίσθημα ατελούς κένωσης.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία (δηλαδή μία κατάσταση που προκλήθηκε από κάποιο παράγοντα, πχ στρες λόγω εξετάσεων, και επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την εξάλειψη του αιτίου που την προκάλεσε).

Τι είναι οι υπνικές άπνοιες;


Οι υπνικές άπνοιες είναι μία κατάσταση η οποία οδηγεί σε διακοπή της αναπνοής για σύντομα διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχουν 2 είδη απνοιών. Η αποφρακτική υπνική άπνοια και η κεντρική υπνική άπνοια. Κατά την αποφρακτική υπνική άπνοια, υπάρχει διακοπή της αναπνοής επειδή συνήθως υπάρχει στένωση στο εσωτερικό του λαιμού ή και κλείσιμο του στομίου του. Στην κεντρική υπνική άπνοια, η διακοπή της αναπνοής οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα σωστά σήματα στους μύες της αναπνοής. Όταν κανείς αναφέρεται στο σύνδρομο απνοιών του ύπνου, συνήθως αναφέρεται στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή στην αποφρακτική υπνική άπνοια, το θέμα με το οποίο ασχολείται και το συγκεκριμένο άρθρο. Τα άτομα με υπνικές άπνοιες ή όπως αλλιώς ονομάζεται υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, συνήθως δεν γνωρίζουν για την κατάσταση τους. Εντούτοις κάποιες φορές ξυπνάνε με δύσπνοια και έντονη ανάγκη για αέρα. Συχνά επίσης ακούνε από το/η σύζυγο ότι ροχαλίζουν.

Πως να χειρίζεστε την αρνητική κριτική


Μετρήστε μέχρι το 10 πριν μιλήσετε… ή μέχρι το 20
Αν δέχεστε μια άσχημη κριτική ίσως η πρώτη σας σκέψη και αντίδραση είναι να την αντικρούσετε αμέσως, να την αρνηθείτε και να κάνετε ότι μπορείτε για να πείσετε τον συνομιλητή σας ότι έχει άδικο.  Δεχόμενοι αρνητική κριτική αισθανόμαστε συνήθως προσβεβλημένοι, θιγμένοι, θυμωμένοι, αδικημένοι κ.ο.κ.
Η αντίδραση μας λοιπόν – ειδικά αν είναι άμεση - καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον πληγωμένο μας εγωισμό και όχι από τη λογική μας. Με αυτόν τον τρόπο λέμε πράματα που συχνά μετανιώνουμε εκ των υστέρων, καθώς μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτό για το οποίο δεχθήκαμε την κριτική.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεμήσει και ανακτήσει την ψυχραιμία του. Μετά μιλήστε.
Μην το δέχεστε 
Ένας άνδρας διέκοψε τον Βούδα ενώ έβγαζε κάποιο κήρυγμα και τον έβρισε. Ο Βούδας περίμενε μέχρι να τελειώσει ο άνδρας και του είπε:
- «Αν κάποιος σου προσφέρει ένα δώρο και το αρνηθείς, σε ποιον ανήκει το δώρο;»
- «Σε αυτόν που το πρόσφερε» απάντησε ο άνδρας
- «Τότε αρνούμαι να δεχθώ τις προσβολές σου και σου ζητώ να τις κρατήσεις για τον εαυτό σου», του απάντησε ο Βούδας

Αν θεωρείτε ότι η κριτική κάποιου, είναι προϊόν κακόβουλης σκοπιμότητας και έχει ως στόχο απλά να σας προσβάλει, έχετε πάντα την επιλογή…. να μην προσβληθείτε. Άλλωστε πολλές φορές τα λόγια λένε κάτι για αυτόν που τα λέει και όχι για αυτόν στον οποίο απευθύνονται…

Εγκέφαλος: Κρατήστε τον σε φόρμα


Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε ότι ένα ρολόι, μια κιθάρα ή ένα πιάνο χρειάζονται συχνά κούρδισμα για να λειτουργήσουν. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να «κουρδίσουμε» τον εγκέφαλό μας και να γίνουμε πνευματικά πιο... σβέλτοι; Πλέον, οι επιστήμονες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση: η απουσία απασχόλησης κοιμίζει το μυαλό. Αντίθετα όταν το κρατάμε σε εγρήγορση τότε κι αυτό δεν μας προδίδει. Οι λύσεις που προτείνουν για να το ακονίσουμε είναι απλές και προσιτές για όλους. 

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μιας ξένης γλώσσας, η συστηματική σωματική άσκηση, ο διαλογισμός και τα ταξίδια που μας βοηθούν να αλλάξουμε παραστάσεις είναι μερικές δραστηριότητες που μπορούν να κρατήσουν σε φόρμα το μυαλό μας. Αν, ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες είναι ακριβό σπορ για εμάς, δεδομένης της εποχής, ας μη βιαστούμε να απογοητευτούμε. Υπάρχουν και πιο φθηνές επιλογές, εξίσου αποδοτικές με τις πρώτες. Το διάβασμα για κάτι που μας ενδιαφέρει (π.χ. τζαζ μουσική), η καθημερινή ενημέρωση μέσω εφημερίδων και περιοδικών, η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης ή μιας ταινίας, η συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, η λύση σταυρόλεξων ή sudoku, τα παιχνίδια μνήμης και τακτικής στο Διαδίκτυο, ακόμη και οι συχνές αλλαγές διαδρομών από το σπίτι προς τον χώρο εργασίας μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον εγκέφαλό μας. Έτσι, σταδιακά και σε διάστημα λίγων μηνών θα παρατηρήσουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η δυνατότητα συγκέντρωσής μας, θα έχει αυξηθεί η ταχύτητα αντίδρασής μας στα ερεθίσματα και πιθανώς θα έχει οξυνθεί και η μνήμη μας. 

Είστε τελειομανής; Πώς θα το διαχειριστείτε σωστά


Η τελειομανία μπορεί εύκολα να σας κοστίσει την ψυχική σας ηρεμία, τη χαρά της ζωής αλλά και την αυτοπεποίθησή σας. Πρόκειται για μια διαδικασία που συντελείται σταδιακά και συνήθως αντιλαμβάνεται κανείς ότι έγινε τελειομανής αφότου συντελεστεί αυτό και όχι στην πορεία.

Η τελειοθηρία αυξάνει τα επίπεδα του στρες και της δυσαρέσκειας σε καθημερινή βάση. Το παράδοξο είναι ότι ενώ κανείς προσπαθεί να φτάσει στο τέλειο για να ανακουφιστεί από το στρες και να νιώσει καλύτερα, στην πραγματικότητα βάζει τον πήχη κάθε φορά ψηλότερα, με αποτέλεσμα να μη νιώθει ποτέ καλά.

Τα χαρακτηριστικά της τελειοθηρίας
Μήπως οι υψηλές προσδοκίες καταστρέφουν την εσωτερική σας γαλήνη;

Αν αναρωτιέστε μήπως είστε τελειομανής, το πιθανότερο είναι ότι είστε, τουλάχιστον σε ένα βαθμό! Οι τελειομανείς μοιάζουν με τα άτομα που κυνηγούν τις υψηλές επιδόσεις, αν και οι δύο κατηγορίες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες συμβάλλουν στο στρες της τελειοθηρίας.

Απλές ασκήσεις γυμναστικής για τον αυχένα



Οι πόνοι στον αυχένα είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τους εργαζόμενους με καθιστική εργασία. Σημασία για να θεραπεύσετε τον πονεμένο σας αυχένα, έχει να προλάβετε τον πόνο και το πιάσιμο στη συγκεκριμένη περιοχή. Για να διατηρήσετε υγιείς τους συνδέσμους και τους μυς σας εκεί, απαιτείται να υπάρχει σταθερή ροή του αίματος. Το τέντωμα των συνδέσμων και των μυών του λαιμού είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διοχετεύσετε αρκετό αίμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες ασκήσεις για να αποφύγετε το πιάσιμο στον αυχένα σας.

Πώς να συγχωρέσετε κάποιον, όταν σας έχει πληγώσει!


Καυγάδες, παρεξηγήσεις και εγωισμοί... κάνουν τη συγχώρεση απαραίτητη μέσα στις σχέσεις, ειδικά όταν μπαίνει στη μέση η αγάπη! Κανείς δεν έχει καταφέρει να μην πληγωθεί από πράξεις ή λόγια του άλλου, όμως αυτές οι πληγές θα σας αφήσουν πικρία, οργή και αισθήματα εκδίκησης. Η συγχώρεση μπορεί να σας «ανοίξει» το μονοπάτι προς μια συναισθηματική και πνευματική ευεξία, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κάθε λάθος συγχωρείται με ευκολία! Άλλωστε, όπως είχε πει κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι: «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού»...

Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες...


Το ότι τα φρούτα οξειδώνονται  στην επαφή τους με τον αέρα είναι κάτι κοινώς γνωστό, αλλά το ότι το καρπούζι σε 30 λεπτά βγάζει αρσενικό το οποίο εξαπλασιάζεται αν συνδυαστεί με άλλα φρούτα, λίγοι το ξέρουν... 
Τα φρούτα είναι θαυμάσια και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λ.π., όμως η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, ισχυρίζεται ο βιοχημικός Αλμπέρτο Μοράλες, που εδώ και 40 χρόνια μελετά και τις δύο όψεις του νομίσματος: τα οφέλη και τις αντιθέσεις αυτής της διατροφής.
Μία από τις ανακαλύψεις του είναι οτι τα ξινά φρούτα δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, ούτε και με τα γλυκά φρούτα, διότι ανεβάζουν την οξύνωση του οργανισμού. Μεταξύ αυτών το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Το καλύτερο είναι να τα τρώει κανείς ξεχωριστά και μόνο το πρωί. "Παρόλο που είναι της ίδια οικογένειας και περιέχουν κιτρικό οξύ, όλα έχουν διαφορετικά οξέα, που αναμειγνυόμενα με τη φρουκτόζη και τα πεπτικά υγρά και προκαλούν μια άνοδο της οξύνωσης, υψηλό δείκτη ενζύμων και αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας που οδηγούν σε προβλήματα κυστιδίων. Είναι μια βόμβα μολότοφ αυτό που παράγεται εκεί μέσα" τονίζει" ο Α. Μοράλες!

Τι περιμένουμε από την Ιατρική το 2013


Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από μερικές σπουδαίες ανακαλύψεις στην Ιατρική και η νέα υπόσχεται να είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρα. 
Ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και καθηγητής Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μιλάει για το παρόν και το μέλλον της υγείας μας.

Ποια ήταν η σημαντικότερη ιατρική είδηση της χρονιάς που φεύγει;
Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς, για δύο τουλάχιστον λόγους: διότι πολλές πρόοδοι εποικοδομούνται σε προηγούμενες ανακαλύψεις, με συνέπεια η χρονική αναφορά να μην είναι εύκολη, αλλά και διότι η κάθε ειδικότητα σημασιολογεί διαφορετικά τις διάφορες ανακαλύψεις/προόδους. 
Παρ’ όλους τους περιορισμούς, η ανακάλυψη ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και ίσως και άλλων καρκίνων, είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τον δυνητικό κίνδυνο των αιμορραγιών από το πεπτικό σύστημα.

Πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα έσωσε τη ζωή τριών ασθενών


Από τον Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, σώθηκε η ζωή τριών ατόμων που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα στον μυελό τον οστών. Στους τρεις ασθενείς, μία εκ των οποίων ήταν 7χρονη από τη Ρουμανία, εφαρμόστηκε πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα του πλακούντα (Placental eXpanded - PLX), η οποία αναπτύσσεται από τον ισραηλινό ιατρικό οργανισμό Pluristem (οι κλινικές δοκιμές γίνονται στο Hadassah).

Στομαχικές διαταραχές λόγω...γιορτών: Πώς αντιμετωπίζονται;


Οι γιορτινές μέρες ενδείκνυνται για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές αλλά και για…διατροφικές υπερβολικές, τις οποίες όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αργά η γρήγορα. Το πιο συχνό φαινόμενο δε, είναι αυτό των στομαχικών διαταραχών λόγω της υπερφαγίας.
Ξεχάστε το πνεύμα των Χριστουγέννων και την αλληλεγγύη γιατί δυστυχώς, το κοινό αίσθημα όλων στις γιορτές είναι αυτό του…φουσκώματος από το φαγητό. Οι μοναδικές γεύσεις και η απόλαυση έχουν το δικό τους αντίτιμο: φούσκωμα, καούρες, και στομαχική αναστάτωση. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως αντιμετωπίζεται;