About

Ads 468x60px

.

Ο Φαύλος Κύκλος των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς


Ένα άτομο που δεν μπορεί να ξεπεράσει μία σκέψη ή εικόνα συνήθως δυσάρεστη μπορεί να μπει σε έναν φαύλο κύκλο λόγω και προηγούμενων αρνητικών εμπειριών. Ένας φόβος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια, ανημποριά και απελπισία. Το άτομο που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έναν φόβο, μία αρνητική σκέψη ή συναίσθημα μπορεί να απομονωθεί και να αποσυρθεί μεγεθύνοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ανημποριάς. 

Το άτομο σταδιακά καθηλώνεται στον φαύλο κύκλο και φαίνεται ανίκανο να χειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση εφόσον αισθάνεται ματαίωση και απελπισία. Όσο περισσότερο καιρό μένει ο φόβος χωρίς αντιμετώπιση τόσο πιο δύσκολη είναι η προσπάθεια του ατόμου για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο.  Η αδράνεια οδηγεί στην ‘παράλυση’ καθώς κάθε φορά που κυριεύονται από φόβο αισθάνονται ανήμποροι να αντιδράσουν και εγκαταλείπουν την προσπάθεια καθώς θεωρούν ότι θα αποτύχουν. Κάποιοι άλλοι διατηρούν την ελπίδα αλλά δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους καθώς κυριεύονται από τον φόβο που τους οδηγεί σε αναβλητικότητα.

Η αυτοεκτίμηση δεν κληρονομείται … χτίζεται στην πορεία.


Η αυτοεκτίμηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχική και σωματική ισορροπία και σχετίζεται με την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι ένα χαρακτηριστικό που προσδίδει δυναμισμό, εξωστρέφεια και εντυπωσιακή παρουσία. Ένα άτομο μαθαίνει να εκτιμά τον εαυτό του μέσα από τις εμπειρίες και τις σχέσεις του. Προϋπόθεση υγιούς ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης είναι η παροχή υποστήριξης, ενθάρρυνσης, ευκαιριών για ανάληψη πρωτοβουλιών και αξιόλογων προτύπων από το περιβάλλον. Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση πηγάζουν από τις εμπειρίες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, την εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του και την στάση της οικογένειας και των σημαντικών άλλων. Η σωματική, λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση, η έντονη κριτική, οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις ή κανόνες και τα επικριτικά σχόλια από το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ενας 15χρονος ανακάλυψε το τεστ για τον καρκίνο στο πάγκρεας


Ο έφηβος Τζακ Αντράκα, ο οποίος στα 15 του χρόνια έγινε παγκοσμίως διάσημος με μια εφεύρεση καθόλου χαρακτηριστική για εφήβους —ένα τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος—, αφηγήθηκε σε ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια πώς κατάφερε, χάρη στο διαδίκτυο, να δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς και να. . . βάλει τα γυαλιά στην ιατρική κοινότητα.
"Χάρη στο διαδίκτυο, όλα είναι δυνατά", είπε ο Τζακ που τον Ιανουάριο γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του. "Μπορούμε να κάνουμε μ' αυτό πολύ περισσότερα πράγματα από το να ανεβάζουμε αστείες   φωτογραφίες μας. Αν ένας 15χρονος έφηβος που δεν ξέρει καν τι είναι το πάγκρεας κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να εντοπίζει τον καρκίνο αυτού του οργάνου, φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς", πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο TED του Λονγκ Μπιτς.
Ο Αντράκα είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από 3 χρόνια, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια.
"Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου" αστειεύτηκε. "Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο", πρόσθεσε. 

Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε "στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Βικιπαίδεια" και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα
απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της. Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι "τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα". Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο —στοιχίζει μόλις 3 σεντς— διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.

Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκριάτικα είδη: Χαρά αλλά και κίνδυνοι


Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά.

Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:
  1.  Ενδύματα, για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
  2.  Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.
  3.  Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
  4.  Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
  5.  Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, που αυτές δένονται.
  6.  Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.
  7. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.
  8. Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά, σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
  9.  Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν, από το κάτω άκρο του μανικιού.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται, με τις παραπάνω συστάσεις.

Μέτρα προφύλαξης από την ηλεκτροπληξία


Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλλει καίρια το νευρικό σύστημα.

Η ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι μοιραία όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα. 
Το ρεύμα υπολογιζόμενο σε κλάσματα, αμπέρ, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία και να σκοτώσει. Η τάση των 220 βολτ είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση. Το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν υπερβεί το ένα διακοσιοστό του αμπέρ μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ρεύματα ενός εικοστού του αμπέρ είναι δυνατό να σκοτώσουν. Επειδή η ένταση στα κυκλώματα των περισσότερων ηλεκτροκίνητων συσκευών φθάνει τα 15 αμπέρ, το ρεύμα που μπορεί να σκοτώνει είναι συνεχώς παρόν. Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες σκοπό έχουν μονάχα να προστατεύουν κατά της πυρκαϊάς από υπερθέρμανση των ηλεκτροφόρων αγωγών λόγω υπερφορτίσεως και ΔΕΝ προστατεύουν τον άνθρωπο.