About

Ads 468x60px

.

Το αλφαβητάρι του καλοκαιριού

Αφεθείτε άφοβα στα ζεστά χάδια του ήλιου, στα παιχνίδια της θάλασσας και στα θέλγητρα του καλοκαιριού γνωρίζοντας όμως πώς να αποφεύγετε ή να αντιμετωπίζετε σωστά δυσάρεστες μικροεκπλήξεις ή σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ
Καθημερινά χάνουμε 2-4 λίτρα νερό με την αναπνοή, την εφίδρωση, τα ούρα και τα περιττώματα. Ειδικά το καλοκαίρι, οι απώλειες νερού είναι συνεχείς, λόγω της μεγάλης ζέστης ή των έντονων δραστηριοτήτων (κολύμπι, αθλήματα κ.ά.). Έτσι, ακόμη και αν δεν ιδρώνετε –καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται αμέσως και μπορεί να μην τον αισθάνεστε–, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ενώ η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε λίγες μόνο μέρες σε μοιραίες συνέπειες.

Γι’ αυτό, το νερό που χάνετε πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαθιστάτε με τη διατροφή και με υγρά. Συνολικά η διατροφή μάς δίνει καθημερινά περίπου 1 λίτρο νερό: τα φρούτα και τα λαχανικά 85-95% , το κρέας και το ψάρι 70-80% και το ψωμί 35%. Το υπόλοιπο 1,5 λίτρο νερό τουλάχιστον που χρειαζόμαστε πρέπει να καλυφθεί με υγρά. Πίνετε, λοιπόν, αρκετό νερό, κυρίως όταν κάνει ζέστη και όχι μόνο όταν διψάτε. Το «στεγνό» στόμα και η έλλειψη σάλιου είναι ενδείξεις αφυδάτωσης.

Συμπερασματικά τώρα το καλοκαίρι, για να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας αλλά και για να μπορεί αυτός να αποβάλλει και τις τοξίνες, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο από 4 λίτρα νερό την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκειά της, ακόμη και αν δεν διψάτε.

"Θερινό Σχολείο Γηριατρικής & Γεροντολογικής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδος"

Η Γηριατρική & Γεροντολογική Εταιρεία Νοτιοδυτικής Ελλάδος διοργανώνει στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Αμαλία», θερινό επιστημονικό σχολείο με τίτλο «Νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τρίτη ηλικία».

Έχοντας την βαθειά πεποίηθηση πως η γηριατρική είναι ένα κομμάτι της ιατρικής επιστήμης που δεν θα πρέπει να παραμελείται, προσκαλούμε συναδέλφους ιατρούς από διαφορετικές ειδικότητες, ώστε να συζητήσουμε για τις εξελίξεις της γηριατρικής και να συμβάλλουμε όλοι μαζί στο να κάνουμε τη ζωή των γηραιοτέρων καλύτερη.

Μεγαλώνοντας, η φροντίδα που θα πρέπει να δίνουμε ολοένα και αυξάνεται. Η φροντίδα όμως αυτή θα πρέπει να είναι προσεγμένη, ισσοροπημένη και σωστή, ώστε η υγεία και ποιότητα ζωής των γηραιών ανθρώπων να μην επιβαρύνεται, αλλά να βελτιώνεται.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και γι’ αυτά θα συζητήσουμε από κοντά. Θα δώσουμε απαντήσεις και θα βγάλουμε συμπεράσματα, που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Έτσι, θα κάνουμε και τη ζωή των μεγάλων ανθρώπων που αγαπάμε πιο ευτυχισμένη.

Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας!

Ο Πρόεδρος

Ελλούλ Ιωάννης

Μυρμηγκιάσματα ή τσιμπήματα

Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής μας οι περισσότεροι έχουμε αισθανθεί μυρμηγκιάσματα ή τσιμπήματα, που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων των οποίων τα μουδιάσματα είναι επίμονα και ενοχλητικά, αναγκάζοντάς τους να επισκέπτονται το γιατρό από φόβο μήπως κι έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.


Να τονιστεί, λοιπόν, εδώ ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να είναι επιμέρους εκδηλώσεις αγχωτικών και υστερικών καταστάσεων, μπορεί όμως να υποκρύπτουν και κάποια σοβαρή οργανική πάθηση, όπως κακή αιμάτωση τμήματος του σώματος (κυρίως των άκρων) ή διαταραχές των νεύρων, τα οποία νευρώνουν την περιοχή όπου εμφανίζονται.

ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΥΣΤΕΡΙΑ 

Στην περίπτωση αυτή τα μουδιάσματα είναι συνήθως υποτροπιάζοντα, κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο του σώματος και διαρκούν από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες ή και ημέρες. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι πάντοτε υποχωρούν, δίχως να αφήνουν κανένα νευρολογικό υπόλειμμα στην περιοχή που παρατηρούνται.

Γιατί είναι «συναισθηματικά ανώριμος»;

Ένα παλιό γιαπωνέζικο παραμύθι εξιστορεί πώς προκάλεσε κάποτε ένας πολεμοχαρής σαμουράι ένα δάσκαλο του Ζεν να του εξηγήσει την έννοια του παραδείσου και της κόλασης. Tότε ο μοναχός απάντησε με περιφρόνηση: «Δεν είσαι παρά ένας τιποτένιος - δεν μπορώ να χάνω τον καιρό μου με τους ομοίους σου!». Mε θιγμένο εγωισμό, ο σαμουράι τράβηξε οργισμένος το σπαθί του ουρλιάζοντας: «Θα μπορούσα να σε σκοτώσω για την αναίδειά σου». «Aυτό», είπε ήρεμα ο μοναχός, «είναι η κόλαση». Ξαφνιασμένος, αναγνωρίζοντας πόσο αληθινό ήταν αυτό που του έλεγε ο δάσκαλος σχετικά με την οργή που τον είχε κυριέψει, ο σαμουράι ηρέμησε, έκρυψε το σπαθί στο θηκάρι και υποκλίθηκε, ευχαριστώντας το μοναχό για τη βαθιά του γνώση. «Kαι αυτό», είπε ο μοναχός, «είναι ο παράδεισος». Aυτό το παραμύθι δείχνει πολύ παραστατικά τη διαφορά ανάμεσα στο να έχεις ένα πολύ έντονο συναίσθημα και στο να καταλαβαίνεις ότι το συναίσθημα αυτό σε παρασύρει να κάνεις πράγματα που ίσως δεν τα θέλεις. Όταν δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι τα συναισθήματά του τον κυριεύουν, πρόκειται σίγουρα για συναισθηματική ανωριμότητα, ή μάλλον για ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της συναισθηματικής ανωριμότητας.

Έκκληση σε όλους τους Έλληνες να γίνουν αιμοδότες

Έκκληση σε όλους τους Έλληνες να γίνουν αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος, απευθύνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), με την ευκαιρία της ‘Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων, 21-28 Ιουνίου 2013’.
‘Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης’ είναι το σύνθημα της εκστρατείας που υλοποιεί η ΕΑΕ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης για αύξηση των εθελοντών δοτών.

Δύο ασθενείς 'θεραπεύτηκαν' από τον ιό HIV με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων

Δυο ασθενείς, θετικοί στον ιό HIV, στις ΗΠΑ, που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για καρκίνο, σταμάτησαν την αντιρετροική αγωγή και δεν δείχνουν σημάδια επανεμφάνισης του ιού ακόμα, δήλωσαν ερευνητές.

Ερευνητές του Harvard University, τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι οι άντρες θεραπεύτηκαν αλλά θεωρούν ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο ιός δεν ανέκαμψε στο αίμα τους, μήνες μετά το τέλος της αγωγής.
Ο πρώτος άνθρωπος που ανέφερε ότι θεραπεύτηκε από τον ιό, ήταν Αμερικανός που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων το 2007 για αντιμετώπιση λευχαιμίας. Δυο χρόνια αργότερα ,οι Γερμανοί γιατροί του, ανακοίνωσαν ότι θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS, HIV.
Οι γιατροί του ασθενούς χρησιμοποίησαν δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη που παρέχει αντίσταση έναντι του ιού. Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα με χρήση συνηθισμένων κυττάρων δότη σαν αυτά που δόθηκαν στους 2 ασθενείς των ερευνητών του Harvard University.
Οι ερευνητές , Timothy Henrich και Daniel Kuritzkes από το Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη, ανακοίνωσαν πέρσι ότι δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους άντρες-που και οι 2 είχαν λευχαιμία-δεν έδειξαν ίχνη του ιού HIV 8 μήνες μετά τη λήψη μυελού των οστών για αντικατάσταση κακοηθών λευκών αιμοσφαιρίων με υγιή κύτταρα υγιούς δότη. Οι άντρες τότε συνέχιζαν την αντιρετροική αγωγή.
Οι ασθενείς σταμάτησαν την αντιρετροική αγωγή, ο ένας 15 εβδομάδες πριν και ο άλλος αρκετές εβδομάδες πριν και δεν έχουν σημάδια του ιού, δήλωσε ο Henrich σε διαθνές συνέδριο για το AIDS στη Μαλαισία, την τρέχουσα εβδομάδα.
Η κατάστασή τους είναι πολύ καλή, δήλωσε ο Henrich. Ενώ τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, δεν υποδεικνύουν ακόμα ότι οι άντρες θεραπεύτηκαν. Ο χρόνος θα δείξει. Ο ιός μπορεί να κρύβεται σε άλλα όργανα και να επιστρέψει μήνες μετά, προειδοποίησε.
Περαιτέρω εξετάσεις των κυττάρων των αντρών, του πλάσματος και του ιστού για τουλάχιστον ένα χρόνο θα βοηθήσουν να δοθεί πιο καθαρή εικόνα στην επίδραση της μεταμόσχευσης στην επιμονή του ιού.
Ο Kuritzkes δήλωσε ότι θα ξαναρχίσει η λήψη ανιρετροικής θεραπείας αν υπάρξει υποτροπή.
Πηγές: Ξένος τύπος.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα ηλιακά εγκαύματα


Γράφει ο Γεώργιος Γαϊτάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τα ηλιακά εγκαύματα οφείλονται στην απορρόφηση της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας από τα στοιχεία του δέρματος. Το υπεριώδες φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόκληση των εγκαυμάτων και χωρίζεται ανάλογα με το μήκος κύματος σε UVC, UVB και UVA.
Το UVC τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται από το όζον της στρατόσφαιρας και δεν φθάνει στην επιφάνεια της γης, ενώ το UVB φάσμα είναι αυτό που πρακτικά προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Το UVA αν και θεωρείται λιγότερο επιβλαβές και χρησιμοποιείται στις τεχνητές λάμπες μαυρίσματος (solarium) μπορεί και αυτό να προκαλέσει εγκαύματα, εφόσον το άτομο εκτεθεί σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας.

Πρώτες βοήθειες σε τροχαία ατυχήματα


Όταν συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα, η συμπεριφορά των ατόμων που βρίσκονται εκεί, καθώς και οι αποφάσεις που θα πάρουν για την διαχείριση του περιστατικού, είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τον τραυματία όσο και για τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.
Μην ενεργείτε παρορμητικά! Η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνετε είναι: 'Τί πρέπει να κάνω για να προστατεύσω εμένα, τον τραυματία, αλλά και τους παρευρισκόμενους;'.

Σταματήσετε για 5-10 δευτερόλεπτα και παρατηρήστε τη σκηνή του ατυχήματος, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν και να θέσει τις προτεραιότητες των ενεργειών του.

Τα οφέλη του θαλασσινού μπάνιου για την υγεία μας

Ο Γάλλος βιολόγος Ρενέ Κεντόν, περίπου τρεις δεκαετίες πριν, επεσήμανε τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας για τον οργανισμό και απέδειξε ότι το θαλασσινό νερό έχει ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ομορφιά και την υγεία του οργανισμού.
Το γεγονός οτι υπάρχουν ειδικά κέντρα «θαλασσοθεραπείας» για χρόνιες παθήσεις, είναι τρανταχτή απόδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει η θάλασσα στην υγεία μας. Με ποιο τρόπο όμως βοηθάει τον οργανισμό και το δέρμα μας προκαλώντας αυτό το αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας κάθε φορά που βουτάμε στα νερά της.

Οι κυριότερες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι:

1. Άλατα και ιχνοστοιχεία για τις αρθρώσεις: Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και όπως έχει αποδειχτεί, τα άτομα που κολυμπούν συστηματικά απαλλάσσονται από τέτοιου είδους ενοχλήσεις Αλλωστε η υδροκινησιοθεραπεία, γίνεται ευκολότερα λόγω άνωσης μέσα στη θάλασσα.