About

Ads 468x60px

.

Μνημονικές τεχνικές για να βοηθήσετε τα παιδιά να θυμούνται τα μαθήματα

Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να χρησιμοποιούν διάφορους έξυπνους τρόπους, που βοηθούν τα παιδιά να θυμούνται ονόματα και άλλα δύσκολα στοιχεία των μαθημάτων. Θα δώσω μερικά παραδείγματα για να πάρετε ιδέες και φυσικά μπορείτε να βρείτε κι άλλα δικά σας κόλπα τα οποία μπορείτε να τα μοιραστείτε με σχόλιο σας κάτω από το αυτό το κείμενο.  

Ακροστιχίδα
 Φτιάξτε ακροστοιχίδες με τα αρχικά ονομάτων ή λέξεων που πρέπει να μάθουν τα παιδιά.  π.χ.  Ποιοί είναι  οι 3 μεγαλύτεροι τραγικοί ποιητές: 
Α-ισχύλος
Σ-οφοκλής 
Ε-υρυπίδης 
Δημιουργείται η λέξη ΑΣΕ!!  
Άλλο παράδειγμα: Ποιές είναι οι πρωτεύουσες των 4 νομών της Κρήτης:
Χ-ανιά  
Α-γιος Νικόλαος 
Ρ- Ρέθυμνο 
Η- ράκλειο 
Δημιουργείται η λέξη ΧΑΡΗ 

Γιατί τα πολλά αντιβιοτικά βλάπτουν την υγεία;

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλες τις χώρες καταγράφεται μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση των λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Πλέον η μικροβιακή αντοχή αποτελεί διεθνώς πια σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα αντοχής στην Ευρώπη.
Γιατί όμως η υπερ κατανάλωση αντιβιοτικών δημιουργεί προβλήματα; Ποια είναι αυτά; Πως μπορεί να προστατευθεί ο ασθενής;
Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί. 
Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους μας αφορά όλους.
Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την δημιουργία της μικροβιακής αντοχής. Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αλλά και επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων. 

Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Πότε ν' ανησυχήσω;

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι «κόκκινες» ελιές που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος του καθώς πολλές φορές οι πάσχοντες τα συνδυάζουν με πιθανή κακοήθεια ή υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Πόσο επικίνδυνα είναι; Πως γίνεται η αφαίρεση τους ; Απαντήσεις στο επιστημονικο άρθρο που ακολουθεί. 

Μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία): Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Η μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) είναι μια κληρονομική μορφή βαριάς αναι­μίας. Όταν κάποιος έχει μεσογειακή αναιμία δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη στον μυελό των οστών, την πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς.

Η μεσογειακή αναιμία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από μειωμένη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, αλλά και από  υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου σε διάφορα όργανα του σώματος, η οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, το συκώτι και στους αδένες του οργανισμού. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία ωστόσο η γονιδιακή θεραπεία φαίνεται να αποτελεί μια υποσχόμενη μέθοδο. Η αντιμετώπιση των ασθενών περιλαμβάνει σήμερα συχνές μεταγγίσεις αίματος (1-2 το μήνα) αποσιδήρωση και ειδικά φάρμακα.

Το μέσο ερυθρό αιμοσφαίριο περιέχει 350 εκατομμύρια μόρια αιμοσφαιρίνης, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 4 μόρια οξυγόνου. Η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης εξαρτάται από τα γονίδια του οργανισμού μας. Στην περίπτωση που κάποια γονίδια είναι παθολογικά, η δομή ή η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης δεν είναι η σωστή με αποτέλεσμα η παροχή οξυγόνου προς τους ιστούς να είναι μικρότερη, μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία. Η μεσογειακή αναιμία αποτελεί ποσοτική βλάβη. Αφορά μειωμένη σύνθεση των σφαιρινών που αποτελούν την αιμοσφαιρίνη (ενώ αντίθετα στη δρεπανοκυτταρική αναιμία υπάρχει ποιοτική βλάβη).

Τι ειναι η Κοιλιοκάκη

Η Κοιλιοκάκη, λέξη άγνωστη σε πολλούς αναφέρεται σε μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση, η οποία προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, λόγω της γλοιανδίνης μιας πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη.

Αν και η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου της Κοιλιοκάκης δεν είναι γνωστή, θεωρείται ότι είναι αυτοάνοση νόσος, γιατί ο οργανισμός με το ερέθισμα της γλουτένης ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται και  προκαλούν βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον και επηρεάζοντας έτσι την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στις τροφές.  Αν και στο παρελθόν η νόσος εθεωρείτο σπανιότερη (1:1000) σήμερα υπολογίζεται ότι 1 στα 140 άτομα στο δυτικό κόσμο πάσχει από Κοιλιοκάκη.