About

Ads 468x60px

.

Πρώτες Βοήθειες σε λιποθυμικό επεισόδιο









Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ είναι αποτέλεσμα της κακής οξυγόνωσης του εγκεφάλου, προκαλώντας την απώλεια συνείδησης. Αυτή η απώλεια συνείδησης είναι συνήθως παροδική. Η λιποθυμία μπορεί να είναι άνευ ιατρικής σημασίας, ή μπορεί να έχει σαν αιτία μια σοβαρή αναταραχή.
Επομένως, μεταχειριστείτε την απώλεια συνείδησης ως ιατρική έκτακτη ανάγκη έως ότου τα συμπτώματα περάσουν και γίνει γνωστή η αιτία που τα προκάλεσε. 


Εάν αισθανθείτε ο ίδιος τάση λιποθυμίας
  1. Καθίστε και τοποθετείστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατα.
  2. Αν μπορείτε,ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σας ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς
Εάν οι τάσεις λιποθυμίας επανέρχονται συχνά συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Εάν κάποιος άλλος λιποθυμήσει

Oι λάθος κινήσεις:
  • Τον σηκώνετε και τον βάζετε να καθίσει. 
  • Προσπαθείτε να του δώσετε να πιει νερό ή ρίχνετε νερό στο πρόσωπό του.
  • Του δίνετε να μυρίσει αιθέρα ή άλλα διεγερτικά.
  • Του δίνετε χαστούκια.
Γιατί είναι λάθος: 

Όταν ένας άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα αίτια που προκάλεσαν τη λιποθυμία. Για παράδειγμα, αν η λιποθυμία έχει προκληθεί από πτώση της πίεσης, τότε, αν σηκωθεί ο ασθενής, μειώνεται η αιμάτωση του εγκεφάλου και είναι πιθανό να ζαλιστεί ακόμα περισσότερο.
Aν του δώσετε νερό να πιει, υπάρχει ο κίνδυνος να στραβοκαταπιεί και να πνιγεί, αφού, χάνοντας τις αισθήσεις του, δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των λειτουργιών του. 

Οι σωστές κινήσεις:
  1. Θα πρέπει να τον αφήσετε στο σημείο όπου βρίσκεται και να σηκώσετε τα πόδια του ψηλά. Mε τον τρόπο αυτό διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος (επαναιματώνεται γρηγορότερα ο εγκέφαλος).Γυρίστε το κεφάλι στο πλάι (για αποφυγή εισρόφησης) 
  2. Ελέγξτε ότι οι αναπνευστικές οδοί είναι ανοιχτές και δεν εμποδίζονται από κάποιο αντικείμενο.
    Αν φορά κινητές οδοντοστοιχίες, αφαιρέστε τις.Xαλαρώστε τα ρούχα του, ειδικά αυτά που μπορεί να σφίγγουν το λαιμό, το θώρακα και την κοιλιά.
  3. Ελέγξτε για σημάδια ζωής όπως αναπνοή, βήχα, κίνηση. Εάν αυτά απουσιάζουν καλέστε το 166. Μέχρι να έρθει βοήθεια ή μέχρι να ανταποκριθεί το άτομο και ξεκινήσει να αναπνέει,ξεκινήστε την διαδικασία CPR / ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση)
  4. Aν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, ανοίξτε τα παράθυρα
  5. Όταν συνέλθει ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να σηκωθεί για 15΄περίπου.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου