About

Ads 468x60px

.

Δύο ασθενείς 'θεραπεύτηκαν' από τον ιό HIV με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων

Δυο ασθενείς, θετικοί στον ιό HIV, στις ΗΠΑ, που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για καρκίνο, σταμάτησαν την αντιρετροική αγωγή και δεν δείχνουν σημάδια επανεμφάνισης του ιού ακόμα, δήλωσαν ερευνητές.

Ερευνητές του Harvard University, τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι οι άντρες θεραπεύτηκαν αλλά θεωρούν ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο ιός δεν ανέκαμψε στο αίμα τους, μήνες μετά το τέλος της αγωγής.
Ο πρώτος άνθρωπος που ανέφερε ότι θεραπεύτηκε από τον ιό, ήταν Αμερικανός που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων το 2007 για αντιμετώπιση λευχαιμίας. Δυο χρόνια αργότερα ,οι Γερμανοί γιατροί του, ανακοίνωσαν ότι θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS, HIV.
Οι γιατροί του ασθενούς χρησιμοποίησαν δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη που παρέχει αντίσταση έναντι του ιού. Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα με χρήση συνηθισμένων κυττάρων δότη σαν αυτά που δόθηκαν στους 2 ασθενείς των ερευνητών του Harvard University.
Οι ερευνητές , Timothy Henrich και Daniel Kuritzkes από το Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη, ανακοίνωσαν πέρσι ότι δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους άντρες-που και οι 2 είχαν λευχαιμία-δεν έδειξαν ίχνη του ιού HIV 8 μήνες μετά τη λήψη μυελού των οστών για αντικατάσταση κακοηθών λευκών αιμοσφαιρίων με υγιή κύτταρα υγιούς δότη. Οι άντρες τότε συνέχιζαν την αντιρετροική αγωγή.
Οι ασθενείς σταμάτησαν την αντιρετροική αγωγή, ο ένας 15 εβδομάδες πριν και ο άλλος αρκετές εβδομάδες πριν και δεν έχουν σημάδια του ιού, δήλωσε ο Henrich σε διαθνές συνέδριο για το AIDS στη Μαλαισία, την τρέχουσα εβδομάδα.
Η κατάστασή τους είναι πολύ καλή, δήλωσε ο Henrich. Ενώ τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, δεν υποδεικνύουν ακόμα ότι οι άντρες θεραπεύτηκαν. Ο χρόνος θα δείξει. Ο ιός μπορεί να κρύβεται σε άλλα όργανα και να επιστρέψει μήνες μετά, προειδοποίησε.
Περαιτέρω εξετάσεις των κυττάρων των αντρών, του πλάσματος και του ιστού για τουλάχιστον ένα χρόνο θα βοηθήσουν να δοθεί πιο καθαρή εικόνα στην επίδραση της μεταμόσχευσης στην επιμονή του ιού.
Ο Kuritzkes δήλωσε ότι θα ξαναρχίσει η λήψη ανιρετροικής θεραπείας αν υπάρξει υποτροπή.
Πηγές: Ξένος τύπος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου