About

Ads 468x60px

.

Μυρμηγκιάσματα ή τσιμπήματα

Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής μας οι περισσότεροι έχουμε αισθανθεί μυρμηγκιάσματα ή τσιμπήματα, που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων των οποίων τα μουδιάσματα είναι επίμονα και ενοχλητικά, αναγκάζοντάς τους να επισκέπτονται το γιατρό από φόβο μήπως κι έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.


Να τονιστεί, λοιπόν, εδώ ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να είναι επιμέρους εκδηλώσεις αγχωτικών και υστερικών καταστάσεων, μπορεί όμως να υποκρύπτουν και κάποια σοβαρή οργανική πάθηση, όπως κακή αιμάτωση τμήματος του σώματος (κυρίως των άκρων) ή διαταραχές των νεύρων, τα οποία νευρώνουν την περιοχή όπου εμφανίζονται.

ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΥΣΤΕΡΙΑ 

Στην περίπτωση αυτή τα μουδιάσματα είναι συνήθως υποτροπιάζοντα, κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο του σώματος και διαρκούν από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες ή και ημέρες. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι πάντοτε υποχωρούν, δίχως να αφήνουν κανένα νευρολογικό υπόλειμμα στην περιοχή που παρατηρούνται.

Ο πανικός: Όμως, τέτοιου είδους μουδιάσματα δημιουργούν συνήθως πανικό στον άρρωστο και τον αναγκάζουν να πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό, ψάχνοντας για την αιτία και αναζητώντας τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Συχνά στις περιπτώσεις αυτές η διαβεβαίωση και μόνο του ειδικού ότι ο ασθενής δεν πάσχει από κάποια σοβαρή πάθηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα, που όμως δυστυχώς είναι προσωρινά, καθώς στα υστερικά και αγχώδη άτομα –εξαιτίας ακριβώς του χαρακτήρα τους– τα συμπτώματα εύκολα υποτροπιάζουν.

Βοήθεια: Στην περίπτωση που οι υποτροπές είναι συχνές και η διάρκειά τους μεγάλη, με αποτέλεσμα να βασανίζουν τον άρρωστο και να τον εμποδίζουν να εργαστεί και να ζήσει φυσιολογικά, τότε κάποιο αγχολυτικό φάρμακο που θα χορηγήσει ο γιατρός του θα βοηθήσει σημαντικά στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Επίσης, η ψυχοθεραπεία φέρνει θετικά αποτελέσματα.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ 


Εκτός όμως από τις παραπάνω αθώες και ακίνδυνες καταστάσεις, τα μούδιασμα μπορεί να είναι μια αρχική εκδήλωση ή ένα επιπλέον σύμπτωμα στα ήδη υπάρχοντα κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως:
Περιφερική νευρίτιδα: Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία μουδιασμάτων οργανικής αιτιολογίας, καθώς στην πάθηση αυτή βλάπτονται τα αισθητικά περιφερικά νεύρα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τα μουδιάσματα. Τέτοιου είδους βλάβες προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης (διαβητική νευροπάθεια), διάφορες λοιμώξεις των νεύρων (νευρολοιμώξεις), κάποιες μορφές αναιμίας (π.χ., η αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος), η δηλητηρίαση από διάφορες τοξικές ουσίες (τοξική νευροπάθεια), η κατάχρηση οινοπνεύματος (αλκοολική νευροπάθεια) και η πίεση κάποιου νεύρου, όπως στη δισκοπάθεια.
Από κακή αιμάτωση (ιστική υποξία): Τα μουδιάσματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής αιμάτωσης κάποιου μέλους, εξαιτίας οργανικής στένωσης ή απόφραξης μιας αρτηρίας. Χαρακτηριστικό είναι το μούδιασμα που αισθάνεται κανείς στα δάχτυλα του χεριού σε περίπτωση που περισφίξει το βραχίονα ή το αντιβράχιο με κάποιο λάστιχο ή με την περιχειρίδα του πιεσόμετρου. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι και το μούδιασμα στο πόδι που παρουσιάζεται σε όσους συνηθίζουν να κάθονται σταυροπόδι. Στην περίπτωση αυτή αιτία είναι η πίεση των αρτηριών που περνούν στη πίσω επιφάνεια του γονάτου του ποδιού που είναι από πάνω. Τα μουδιάσματα από οργανική στένωση ή απόφραξη θεραπεύονται φαρμακευτικά ή χειρουργικά. Η ιατρική διερεύνηση επιβάλλεται για να καθοριστεί η φύση και η θεραπεία τους.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Στα μουδιάσματα οργανικής αιτιολογίας συνήθως συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ευαισθησία (μειωμένη αισθητικότητα), παραισθησία ή και διαταραχές της κινητικότητας του μέλους που εμφανίζει το μούδιασμα. Από την κατανομή που παρουσιάζουν τα μουδιάσματα και τα άλλα συνοδά νευρολογικά συμπτώματα ο γιατρός μπορεί εύκολα να προσδιορίσει την έκταση των νεύρων που έχουν προσβληθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου