About

Ads 468x60px

.

2 στους 10 Έλληνες έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση


Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) είναι παθολογική κατάσταση κατά την οποία το όξινο γαστρικό περιεχόμενο αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή από το στόμάχι προς το λεπτό έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης, επιστρέφει (παλινδρομεί) στον οισοφάγο. Συνέπεια αυτού είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, όπως o οπισθοστερνικός καύσος (αίσθημα "καούρας" που ανεβαίνει από το στόμαχο προς το λαιμό), ερυγές (ρεψίματα) και αναγωγές. Κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα αναγκάσουν τον ασθενή να επισκεφθεί το γιατρό.

Είναι σημαντικό ότι σε ορισμένους ασθενείς η σοβαρότητα και η ένταση των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με την έκταση της βλάβης που υπάρχει. Όταν η παλινδρόμηση είναι συχνή ο οισοφάγος ερεθίζεται (εικόνα οισοφάγου BARRET που θεωρείται μία προ-καρκινική κατάσταση) κι αυτό προκαλεί καούρα αλλά και φλεγμονή η οποία πια χαρακτηρίζεται ως οισοφαγίτιδα.

Οι συνήθεις εξετάσεις για τη διάγνωση της ΓΟΠΝ/ οισοφαγίτιδας είναι (όπως και στο έλκος του στομάχου) η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση), η ακτινογραφία και το βαριούχο γεύμα. Τόσο η  ΓΟΠΝ όσο και η οισοφαγίτιδα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν, διότι επηρεάζεται ο συνήθης ρυθμός της, με διαταραχή του ύπνου, μειωμένη παραγωγικότητα και γενικότερα περιορισμένη συμμετοχή στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Απλές αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν αρκετά το πρόβλημα, όπως:

1. Ύπνος με υπερυψωμένο το πάνω μέρος του σώματος.

2. Αποφυγή λήψης τροφών ή ποτών με καφεΐνη ή αλκοόλ.

3. Μικρά γεύματα (6 ανά ημέρα).

4. Αποφυγή λήψης τροφής τουλάχιστον δύο ώρες πριν την κατάκλιση.

5. Διακοπή καπνίσματος.

6. Αποφυγή λιπαρών ουσιών.

7. Λήψη περισσότερων πρωτεϊνών.

8. Όχι στενά ρούχα ή σφιχτές ζώνες.

9. Δίαιτα (αν είναι αναγκαίο).

Βασικά εφαρμόζεται η λήψη κατάλληλων φαρμάκων (κυρίως αναστολείς αντλίας πρωτονίων) και αν κριθεί σκόπιμο κάποια χειρουργική αντιπαλινδρομική επέμβαση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου