About

Ads 468x60px

.

Παθήσεις του εντέρου. Αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα.


Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Με τον όρο δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία η λειτουργία του εντέρου δεν είναι φυσιολογική με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός των κενώσεων (σε λιγότερο από 3 την εβδομάδα) ή να υπάρχει συχνά αίσθημα ατελούς κένωσης.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία (δηλαδή μία κατάσταση που προκλήθηκε από κάποιο παράγοντα, πχ στρες λόγω εξετάσεων, και επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την εξάλειψη του αιτίου που την προκάλεσε).

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα;
Τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πολλά. Τα σημαντικότερα είναι η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση τροφών πτωχών σε φυτικές ίνες, η ανεπαρκής καθημερινή κατανάλωση νερού, κάποια φάρμακα (πχ σίδηρος, αντικαταθλιπτικά, μυοχαλαρωτικά), το στρες και η ηλικία (άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών μπορεί να παρουσιάσουν ελλιπή λειτουργία του εντέρου) και η γρήγορη απώλεια βάρους. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη, λόγω ορμονικών μεταβολών, μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στη λειτουργία του εντέρου. Ασθένειες, τέλος, που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι ο υποθυρεοειδισμός, το μεγάκολο, οι καλοήθεις στενώσεις του εντέρου, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες.
Τι μπορεί να σημαίνει η δυσκοιλιότητα;
Η κακή λειτουργία του εντέρου μπορεί, όπως είπαμε, να προέρχεται από πολλούς παράγοντες και επομένως μπορεί να αποτελεί μία προειδοποίηση για κάποια άλλη δυσλειτουργία του οργανισμού μας. Πρέπει μαζί με τον ιατρό, το διαιτολόγο και, όπου κρίνεται απαραίτητο, με τον ψυχολόγο, να ψάξουμε το αίτιο και να το αντιμετωπίσουμε. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι διαφορετική όταν αυτή προέρχεται από διατροφικά αίτια ή όταν καλύπτει την ύπαρξη κάποιας ασθένειας. Επίσης, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της ψυχοσωματικής δυσκοιλιότητας (συνήθως από έντονο στρες ή φόβο για κάτι).

Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για τη δυσκοιλιότητα;
  • Πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με την κατάνάλωση νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια). Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον 25 γρ φυτικών ινών.
  • Είναι σημαντικό για τη λειτουργία του οργανισμού μας να τρώμε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Επιβάλλεται να ασκούμαστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Καλό είναι να γυμναζόμαστε περίπου 30 λεπτά καθημερινά και να επιλέγουμε μία μορφή άσκησης μέτριας έντασης, η οποία μας αρέσει.
  • Καλό θα ήταν να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι, ώστε να έχουμε μία τακτική ώρα στην οποία λειτουργεί το έντερό μας. Συνήθως, η κινητικότητα του εντέρου είναι μεγαλύτερη μετά το γεύμα. Πάντως, η κατάλληλη ώρα ρυθμίζεται με βάση τις συνήθειές μας και το ωράριο της δουλειάς ώστε να είναι κάποια στιγμή ηρεμίας.
  • Θα έπρεπε να αποφεύγουμε το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι και τη ζάχαρη  διότι χειροτερεύουν το πρόβλημα.
  • Τρόφιμα ιδιαιτέρως ευεργετικά για το έντερο είναι τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους, ο χυμός σταφυλιού, το γιαούρτι, τα σύκα, οι σταφίδες, τα φουντούκια, τα εσπεριδοειδή, οι χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τα ακτινίδια, το σπανάκι, το σέλινο, η μελιτζάνα, το παντζάρι, το μαρούλι.
  • Επίσης, βότανα και άλλα βοηθήματα ευεργετικά για το έντερο είναι το σησάμι, ο λιναρόσπορος, η αλόη, το λινέλαιο, τα προβιοτικά και η λακτουλόζη

Νόστιμες ιδέες για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
Θέλετε να βελτιώσετε τη λειτουργία του εντέρου σας και να προστατεύσετε και την υπόλοιπη οικογένεια; Μαγειρέψτε φιλικά προς το έντερο! Φτιάξτε πίτες με φρέσκα λαχανικά, ογκρατέν λαχανικών. Χρησιμοποιήστε αβοκάντο και λιναρόσπορο για να νοστιμίσετε την πράσινη σαλάτα και συνοδέψτε τα κρεατικά σας με ξηρά φρούτα. Συμπληρώστε ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα και μέλι στο γιαούρτι σας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μία προειδοποίηση για την ύπαρξη κάποιας άλλης ασθένειας και γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνόμαστε πάντα στον ιατρό μας. Η διαιτητική ρύθμιση της δυσκοιλιότητας μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση (αν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί και αυτή), προστατεύοντας μας από ασθένειες που προκαλεί η δυσκοιλιότητα (πχ. αιμορροΐδες, φλεγμονές του εντέρου, κλπ) και παρέχοντάς μας καλύτερη ποιότητα ζωής.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου