About

Ads 468x60px

.

Το αλφαβητάρι του καλοκαιριού

Αφεθείτε άφοβα στα ζεστά χάδια του ήλιου, στα παιχνίδια της θάλασσας και στα θέλγητρα του καλοκαιριού γνωρίζοντας όμως πώς να αποφεύγετε ή να αντιμετωπίζετε σωστά δυσάρεστες μικροεκπλήξεις ή σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ
Καθημερινά χάνουμε 2-4 λίτρα νερό με την αναπνοή, την εφίδρωση, τα ούρα και τα περιττώματα. Ειδικά το καλοκαίρι, οι απώλειες νερού είναι συνεχείς, λόγω της μεγάλης ζέστης ή των έντονων δραστηριοτήτων (κολύμπι, αθλήματα κ.ά.). Έτσι, ακόμη και αν δεν ιδρώνετε –καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται αμέσως και μπορεί να μην τον αισθάνεστε–, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ενώ η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε λίγες μόνο μέρες σε μοιραίες συνέπειες.

Γι’ αυτό, το νερό που χάνετε πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαθιστάτε με τη διατροφή και με υγρά. Συνολικά η διατροφή μάς δίνει καθημερινά περίπου 1 λίτρο νερό: τα φρούτα και τα λαχανικά 85-95% , το κρέας και το ψάρι 70-80% και το ψωμί 35%. Το υπόλοιπο 1,5 λίτρο νερό τουλάχιστον που χρειαζόμαστε πρέπει να καλυφθεί με υγρά. Πίνετε, λοιπόν, αρκετό νερό, κυρίως όταν κάνει ζέστη και όχι μόνο όταν διψάτε. Το «στεγνό» στόμα και η έλλειψη σάλιου είναι ενδείξεις αφυδάτωσης.

Συμπερασματικά τώρα το καλοκαίρι, για να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας αλλά και για να μπορεί αυτός να αποβάλλει και τις τοξίνες, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο από 4 λίτρα νερό την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκειά της, ακόμη και αν δεν διψάτε.

ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ
Πρόκειται για μια συχνή μόλυνση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Μπορεί κανείς να «κολλήσει» τον ιό εάν έλθει σε άμεση επαφή με τα χείλη ενός πάσχοντα ή με την κοινή χρήση καθημερινών αντικειμένων, όπως οι πετσέτες του προσώπου. 

Οι πρώτες ενδείξεις είναι συνήθως αίσθημα φαγούρας ή καψίματος στην περιοχή που έχει προσβληθεί, κοκκίνισμα, πρήξιμο και φυσαλίδες με υγρό, οι οποίες σε λίγες μέρες σπάνε και δημιουργούνται στη θέση τους έλκη (πληγές).

Θεραπεύεται με αντισηπτικά διαλύματα αλλά και με μια ειδική αλοιφή, αν και στην πρώτη του εμφάνιση χορηγούνται κυρίως χάπια.

Για να μην ξαναεμφανιστεί ο επιχείλιος έρπητας αλλά και για να μη μεταδοθεί, θα πρέπει:
  • Να μην ακουμπάτε την περιοχή όπου έχει εκδηλωθεί.
  • Να μη φιλάτε κανέναν και κυρίως παιδιά.
  • Να αποφεύγετε τη στοματογεννητική επαφή.
  • Να μη σπάτε τις φυσαλίδες.
  • Να μην ξύνετε τις δερματικές βλάβες (για να αποφεύγονται οι μολύνσεις).
  • Να πλένετε τα χέρια σας καλά όταν ακουμπάτε τον έρπητα ή όταν τοποθετείτε στην περιοχή κάποιο φάρμακο.


ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ
Αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή θερμικής προσβολής στον άνθρωπο.

Εκδηλώνεται με καταπληξία και κατάρρευση, που πολλές φορές εμφανίζεται ξαφνικά και χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Άλλες φορές προηγούνται αδυναμία, κεφαλαλγία, ανορεξία, ναυτία, εμετός, τάση για αφόδευση και τάση για λιποθυμία. Η αρτηριακή πίεση είναι συνήθως χαμηλή, το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό και οι κόρες των ματιών διευρυμένες.

Πρώτες βοήθειες: Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να ξαπλώσει σε οριζόντια θέση, με τα πόδια ελαφρώς υπερυψωμένα. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αρκετό. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση από το στόμα ή από τη φλέβα διαλύματος χλωριούχου νατρίου.

ΙΔΡΩΤΑΣ
Ως προστατευτικό, ψυκτικό και απεκκριτικό μέσο ο ιδρώτας είναι ο ρυθμιστής της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός μας. Παράγεται σταθερά στον άνθρωπο –κατά μέσο όρο 12 γραμμ./ώρα– και εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή της άδηλης αναπνοής και άλλοτε με τη μορφή της εφίδρωσης. Για να εκκριθεί ενεργοποιούνται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες που κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα. 

Βασικός ρόλος του είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας στους 37 οC. Όταν, λοιπόν, η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας αυξάνεται. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, ελαττώνεται. 

Ο ιδρώτας μόλις παραχθεί είναι άοσμος και στείρος. Όμως, επειδή είναι και ένα άριστο περιβάλλον δράσης για τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα, καθώς μόλις έλθουν σε επαφή με αυτόν αποσυνθέτουν τις πρωτεΐνες του δέρματος, παράγουν εκείνη τη χαρακτηριστική οσμή του καλοκαιρινού ιδρώτα, που η έντασή της εξαρτάται συνήθως από το πλήθος των βακτηριδίων της περιοχής. 

Για λιγότερη δυσοσμία:
  • Αποσμητικό, αντιβακτηριακά σαπούνια.
  • Συχνά ντους (μη χρησιμοποιείτε αποσμητικό σε άπλυτες μασχάλες).
  • Συστηματική αποτρίχωση στις μασχάλες, γιατί οι τρίχες δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια.
  • Ρούχα από λινό ή βαμβάκι, διότι απορροφούν τον ιδρώτα. 


KΟΛΠΙΤΙΔΕΣ 
Η υγρασία της θάλασσας και η ζέστη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Μύκητες, τριχομονάδες και γονοκοκκική κολπίτιδα αποτελούν την πιο συχνή μορφή φλεγμονών, που ναι μεν δεν πρέπει να σας ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά απαιτούν έγκαιρη αντιμετώπιση με αλοιφές και κολπικά υπόθετα. Διαφορετικά, η κατάσταση διαιωνίζεται…

Ανησυχητικά σημάδια:
  • Δύσοσμο και διαφορετικό από το συνηθισμένο κολπικό έκκριμα.
  • Έντονο αίσθημα κνησμού και καψίματος.
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης ή κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πρόληψη:
  • Αποφεύγετε τις μολυσμένες θάλασσες.
  • Μην έρχεστε σε επαφή με την άμμο της θάλασσας (πετσέτα ή ψάθα είναι υποχρεωτικές).
  • Μη μένετε πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό.
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα.
  • Φροντίζετε για την καλή υγιεινή και καθαριότητα των γεννητικών σας οργάνων (το νερό και το σαπούνι δεν πρέπει να εισχωρούν στο εσωτερικό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει η φυσιολογική ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου).
  • Επιλέγετε προσεκτικά τον ερωτικό σας σύντροφο.
  • Θεωρείτε απαραίτητη τη χρήση του προφυλακτικού (ιδιαίτερα σε περιπτωσιακό σεξ) και, βέβαια, να το χρησιμοποιείτε σωστά.
  • Μετά τη σεξουαλική πράξη να ακολουθεί αμέσως πλύση με σαπούνι (πάντα ουδέτερο σαπούνι) και νερό.
  • Επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο, άσχετα αν υπάρχουν ή όχι συμπτώματα.

ΝΑΥΤΙΑ
Ένα στα τρία άτομα έχουν νιώσει τουλάχιστον μία φορά ναυτία σε κάποιο τους ταξίδι.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας στο πρόβλημα της ναυτίας και των εμετών. Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι που εκδηλώνουν το πρόβλημα σχεδόν αμέσως με το ξεκίνημα και οι λιγότερο ευαίσθητοι, που χρειάζονται κάποιες ώρες και αρκετές κακές συνθήκες ταξιδιού για να αντιδράσουν. Εκείνα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά.

Το δραστικότερο μέτρο για να αποφύγετε τη ναυτία είναι να παίρνετε πριν από το ταξίδι φάρμακα αντιισταμινικά σε χάπια (δραμαμίνη), υπόθετα ή σιρόπι. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται μία ώρα πριν από την έναρξη του ταξιδιού και να ανανεώνονται κάθε 4-6 ώρες.

Πρόληψη:
  • Πρακτικοί τρόποι για να αποφύγετε τη ναυτία είναι:
  • Στο καράβι να κάθεστε στο κέντρο, όπου υπάρχει και η μικρότερη κίνηση. Αποφεύγετε να μένετε για ώρες σε κλειστό χώρο ή στο κατάστρωμα με καθηλωμένο το βλέμμα μακριά στον ορίζοντα. Επίσης, μένετε μακριά από τις οσμές της κουζίνας.
  • Στο αεροπλάνο ζητήστε να καθίσετε πάνω από τα φτερά, ανοίξτε τον αέρα για να σας έρχεται συνεχώς άφθονος και φρέσκος και αποφύγετε το πολύ φαγητό.
  • Στο λεωφορείο διαλέξτε να καθίσετε μεταξύ των μπροστινών και των πίσω τροχών.
  • Επίσης, σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσετε φάτε κάτι ελαφρύ (το άδειο στομάχι ευνοεί τη ναυτία), κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πίνετε υγρά με ζάχαρη και αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις του κεφαλιού καθώς και το διάβασμα.

ΠΝΙΓΜΟΙ
Το κολύμπι είναι μια καλοκαιρινή χαρά που όμως συχνά μετατρέπεται σε θρήνο, καθώς περισσότεροι από 250 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες! Προσοχή, λοιπόν:
  • Μην μπαίνετε στη θάλασσα προτού περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από το φαγητό, μην κολυμπάτε όμως και με άδειο στομάχι.
  • Πριν από το μπάνιο μην καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά.
  • Μην απομακρύνεστε από την ακτή, ακόμη και αν είστε επιδέξιοι κολυμβητές.
  • Αν κουραστείτε ενώ επιστρέφετε κολυμπώντας στην ακτή, μην πανικοβληθείτε. Γυρίστε ανάσκελα, ξεκουραστείτε και συνεχίστε με όσο το δυνατό σταθερό ρυθμό.
  • Μη μένετε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες των διακοπών σας. Εάν πάθετε ηλίαση και βουτήξετε στο νερό, υπάρχει κίνδυνος να ζαλιστείτε, ακόμη και να χάσετε τις αισθήσεις σας, όσο καλός κολυμβητής και αν είστε.
  • Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα όσο είστε στο νερό, βγείτε αμέσως έξω.
  • Μην μπαίνετε στη θάλασσα σε περίπτωση καταιγίδας ή όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα.
  • Απαγορεύονται αυστηρά τα αστεία και οι σπρωξιές μέσα στο νερό, καθώς και τα επικίνδυνα παιχνίδια με θαλάσσια στρώματα και σαμπρέλες.
  • Μην ενοχλείτε κολυμβητές που δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι ή μικρά παιδιά που παίζουν στη θάλασσα.
  • Να θυμάστε ότι είναι ανοησία το να καλεί κάποιος για βοήθεια στη θάλασσα χωρίς να υπάρχει λόγος.

ΣΙΕΣΤΑ 
Ο μεσημεριανός υπνάκος του καλοκαιριού είναι μια υγιής συνήθεια που ανταποκρίνεται σε μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού. Πρόκειται για έναν τρόπο που βοηθάει να επανακτήσετε την ενέργειά σας.

Όμως, για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο μεσημεριανός υπνάκος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη μισή ώρα, γιατί διαφορετικά θα σηκωθείτε με θολωμένο μυαλό και δεν θα μπορείτε να ξανακοιμηθείτε το βράδυ. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξαπλώνετε αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ας περιμένετε μισή ωρίτσα, για να αποφεύγετε έτσι μόλις ξυπνήσετε πιθανά προβλήματα δυσπεψίας. Τέλος, για να μη νιώθετε μυϊκούς πόνους, προτιμάτε το κρεβάτι από την πολυθρόνα.

ΦΥΤΟΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΕΣ
Στο γρασίδι και σε ορισμένα φυτά, όπως στα εσπεριδοειδή, υπάρχουν φωτοδυναμικές ουσίες που λέγονται «φουροκουμαρίνες».

Έτσι, εάν κάποιος έλθει σε επαφή με το γρασίδι (ξαπλώνοντας πάνω του) ή με φυτά που περιέχουν φουροκουμαρίνες (βαδίζοντας ανάμεσά τους) και στη συνέχεια κάνει ηλιοθεραπεία, τότε στα σημεία επαφής του δέρματός του με τα φυτά αυτά θα εμφανιστούν βλάβες φυτοφωτοδερματίτιδας, με ερύθημα και πομφόλυγες (φουσκάλες), λόγω της έντονης αντίδρασης των ουσιών που περιέχονται στα φυτά με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. 

Όταν το ερύθημα υποχωρήσει, μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα καστανές κηλίδες, οι οποίες θεραπεύονται με λευκαντικές ουσίες. 

ΩΤΙΤΙΔΕΣ
Η θάλασσα, τα συχνά ντους και η υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων στον έξω ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα να προκαλείται πολύ συχνά ωτίτιδα, που ταλαιπωρεί αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους.

Στην εμφάνισή της συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), γιατί συχνά δημιουργούν εκδορές στον ακουστικό πόρο ανοίγοντας έτσι δρόμο στα μικρόβια. 

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ωτίτιδα είναι φαγούρα και ήπιος στην αρχή πόνος, που προοδευτικά γίνεται εντονότερος. Σπάνια υπάρχει και πυρετός. Προσοχή, γιατί, αν καθυστερήσει να γίνει η διάγνωση, τότε μπορεί να προκληθεί ακόμη και ρήξη τυμπάνου. 

Αντιμετωπίζονται με αντιβίωση (αν οφείλεται σε μύκητες) και σταγόνες. 
Όσο διαρκεί η θεραπεία αλλά και ένα μήνα μετά απαγορεύεται να μπει στον ακουστικό πόρο νερό, καθώς αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.

Πρόληψη:
Για την προφύλαξη από μία νέα φλεγμονή ενδείκνυται η χρήση σκούφου στη θάλασσα. Επίσης, οι ωτασπίδες προσφέρουν σημαντική προστασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου